Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Galați, eliberat condiționat. Judecătoria, precizări

Judecătoria Galaţi a făcut precizări,  în cazul eliberării condiţionate a fostului preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Gheorghe Bunea Stancu, condamnat la 3 ani şi 8 luni de închisoare pentru conflict de interese în dosarul 'Sportul', care a fost eliberat pe 22 august, în urma unei decizii definitive date de Tribunalul Galaţi. 

Pe 17 iulie, Judecătoria Galaţi a dispus liberarea condiţionată a lui Gheorghe Bunea Stancu, DNA Galaţi a formulat contestaţie, dar Tribunalul Galaţi a respins-o la data de 22 august, fostul preşedinte al CJ Brăila fiind astfel eliberat din Penitenciarul Galaţi, unde îşi ispăşea pedeapsa.

'În baza art. 425 ind. 1 alin. 7 pct. 1 lit. b) Cod procedură penală, respinge ca nefondată contestaţia formulată de Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Direcţia Naţională Anticorupţie Serviciul Teritorial Galaţi împotriva sentinţei penale nr. 1135/17.07.2019 a Judecătoriei Galaţi în dosarul 13419/233/2019 privindu-l pe condamnatul Gheorghe Bunea Stancu. În temeiul art. 275 alin. 3 din Codul de procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 22.08.2019', se arată în soluţia publicată de Tribunalul Galaţi.

Motivele eliberării condiţionate 

Judecătoria Galaţi a emis marţi un comunicat de presă 'ca urmare a articolelor apărute în presă cu privire la liberarea condiţionată a persoanei Gheorghe Bunea Stancu, potrivit cărora aceasta ar fi executat 1 lună şi 3 săptămâni din pedeapsa de 3 ani şi 8 luni, aplicată prin sentinţa penală a Tribunalului Vrancea', în care explică motivele eliberării condiţionate a fostului preşedinte al CJ Brăila.

'Aplicând principiile legii penale mai favorabile în cazul situaţiilor tranzitorii în succesiunea legilor penale, propunerea de liberare condiţionată a fost analizată din punct de vedere al îndeplinirii condiţiilor prevăzute de dispoziţiile art.59 şi următoarele din Codul Penal din anul 1969, legea penală mai favorabilă. Persoana condamnată a executat fracţia de 1/3 din pedeapsă, conform art. 60 alin.2 din Codul penal din 1969, respectiv 703 zile total câştigate şi executate (din care 12 zile a executat de la data de 28.06.2019, până la 09.07.2019, 497 zile arest preventiv, 96 zile considerate ca executate în baza Legii 169/2017 şi 98 zile ca urmare a muncii prestate), faţă de minimum de 447 zile de închisoare, fiind îndeplinită această condiţie', se arată în comunicatul Judecătoriei Galaţi.

În conformitate cu dispoziţiile art.59 din Codul Penal din 1969, liberarea condiţionată poate fi acordată unui condamnat care, pe lângă faptul că a executat fracţia obligatorie din pedeapsă, are un comportament bun pe perioada detenţiei, este stăruitor în muncă şi dă dovezi clare de îndreptare.

'Potrivit informaţiilor furnizate de Penitenciarul Galaţi, s-a reţinut că persoana condamnată Gheorghe Bunea Stancu îndeplineşte şi a doua condiţie, respectiv de a fi stăruitor în muncă şi disciplinat, aceasta nefiind sancţionată disciplinar, având recompense, zile câştigate prin muncă şi un comportament constant pozitiv, cu participare la activităţile lucrative şi educative. Faţă de aceste considerente, instanţa a admis propunerea Comisiei pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Galaţi şi a dispus liberarea condiţionată a persoanei condamnate Gheorghe Bunea Stancu din executarea pedepsei de 3 ani şi 8 luni închisoare (1.341 zile). Precizăm că soluţia pronunţată de Judecătoria Galaţi a fost menţinută de Tribunalul Galaţi, contestaţia formulată de Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi fiind respinsă ca nefondată', se mai arată în comunicat.

Gheorghe Bunea Stancu, condamnat la 3 ani şi 8 luni de închisoare 

Pe 28 iunie, magistraţii Curţii de Apel Galaţi l-au condamnat pe Gheorghe Bunea Stancu la o pedeapsă de 3 ani şi 8 luni de închisoare pentru conflict de interese, într-un dosar deschis de procurorii DNA Galaţi în august 2015. DNA a dispus în urmă cu patru ani trimiterea în judecată a lui Gheorghe Bunea Stancu şi a directorului economic al CJ Brăila, Alina Daniela Rusu, ambii fiind acuzaţi de abuz în serviciu şi conflict de interese, după ce au aprobat finanţarea a două cluburi sportive, SC Club Fotbal Brăila şi Asociaţia Handbal Club 'Dunărea' Brăila, dispoziţie considerată ilegală de procurorii DNA.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 28 martie 2006 - 8 martie 2012, preşedintele CJ Brăila Gheorghe Bunea Stancu a făcut mai multe demersuri şi a luat decizii prin care două persoane juridice - SC Club Fotbal Brăila SA şi Asociaţia Handbal Club 'Dunărea' Brăila - au obţinut foloase necuvenite în valoare totală de aproximativ 7,5 milioane lei din bugetul CJ. La foloasele obţinute de cele două societăţi, în valoare de aproximativ 7,5 milioane lei (respectiv 2,3 milioane lei pentru Fotbal Club Dunărea Brăila şi aproape 5,2 milioane lei pentru Handbal Club Dunărea Brăila) se adaugă darea în folosinţă gratuită, pe o perioadă de cinci ani, a unui autoturism aparţinând CJ Brăila. Gheorghe Bunea Stancu a mai fost condamnat în aprilie 2015 la trei ani închisoare cu executare pentru fapte de corupţie în dosarul 'Mită la PSD', dar a fost eliberat condiţionat în august 2016.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel