Statele membre ale Uniunii Europene au convenit să stabilească un plafon de 60 de dolari pe baril pentru importurile de petrol rusesc.
Publicitate
O fotografie publicată de vicepreședintele Consiliului de Securitate și fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, circulă pe rețelele de socializare și canalele Telegram, potrivit publicației Agenzia Nova.
Imaginea, renumită pentru că este una dintre cele mai folosite ”baze de meme” de pe net, este extrasă din filmul lui Stanley Kubrik, ”The Shining” și îl înfățișează pe actorul Jack Nicholson înghețat.
Imaginea este însoțită de un text ironic: ”Am luat în sfârșit decizia privind plafonul de preț pentru petrolul rusesc”, cu o referire evidentă la o Europă care va îngheța din cauza frigului.
Săptămâna trecută, statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord pentru stabilirea unui plafon de 60 de dolari/ baril pentru importurile de petrol rusesc. Un acord care a venit după ce Polonia a acceptat și propunerea finală prin retragerea obiecțiilor sale, după cum a confirmat ambasadorul permanent polonez la UE, Andzrej Sadoś. Măsura va fi revizuită la fiecare două luni, iar Sadoś a dezvăluit că plafonul maxim al prețului va fi cu cel puțin 5% sub rata pieței.
????"Por fin hemos decidido un techo de precios para el petróleo ruso"
— Artur (@shelaguia) December 3, 2022
Dmitri Medvédev???????? vicepresidente del Cjo. de Seguridad de Rusia, se burló con un meme de la dilatada decisión de Occidente(????????????????????????) de poner un" tope de precios" a los productos petrolíferos procedentes de Rusia pic.twitter.com/D1w8muwo3A
Plafonul de preț pentru petrolul rusesc, introdus de Statele Unite și partenerii săi, înseamnă, în practică, că principiile de bază ale pieței libere sunt remodelate, a spus ambasada Rusiei în Statele Unite într-un comunicat citat de TASS.
”Am luat în seamă afirmațiile arogante ale administrației americane cu privire la acordul cu partenerii săi cu privire la faimosul ”plafon de preț” al petrolului rusesc”, a spus ambasada.
”Strategii de la Washington, ascunși în spatele nobilelor lozinci de asigurare a securității energetice pentru țările în curs de dezvoltare, mențin un zid al tăcerii asupra faptului că dezechilibrele actuale de pe piețele energetice provin din acțiunile lor prost concepute. În primul rând, introducerea de sancțiuni împotriva Rusiei și interzicerea importurilor de energie din țara noastră”.
”Asistăm la o remodelare a principiilor de bază ale piețelor libere”
”Cu o tenacitate demnă de o mai bună aplicare, Occidentul colectiv încearcă să rezolve problemele pe care el însuși le-a creat impetuos”, continuă documentul emis de ambasada Rusiei din SUA. ”De fapt, asistăm la o remodelare a principiilor de bază ale piețelor libere”.
Potrivit diplomaților ruși, ”acești pași vor duce inevitabil la creșterea incertitudinii și la impunerea unor costuri mai mari pentru consumatorii de materii prime. Mai mult, de acum înainte nicio țară nu este imună la introducerea a tot felul de „plafoane” la exporturile sale, lansate din motive politice”, au adăugat aceștia.
”Indiferent de flirturile actuale cu instrumentul periculos și ilegitim, suntem încrezători că petrolul rusesc va continua să fie solicitat”, se încheie declarația.
60 de dolari pe baril
Membrii Grupului celor Șapte (G7) și Australia au emis sâmbătă o declarație comună prin care anu anunțat că au convenit să stabilească plafonul prețului petrolului rusesc la nivelul de 60 de dolari pe baril.
Decizia urmează să intre în vigoare ”la 5 decembrie 2022 sau foarte curând după aceea”... Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu