Aderarea Ucrainei la UE și NATO. Javier Solana, fost secretar general NATO: Nu este gratuită

Fostul secretar general al NATO spune că Ucraina nu este pregătită să adere la UE şi nici la NATO. "Intrarea în UE nu este gratuită" / Foto: Pixabay, de Dušan Cvetanović
Fostul secretar general al NATO spune că Ucraina nu este pregătită să adere la UE şi nici la NATO. "Intrarea în UE nu este gratuită" / Foto: Pixabay, de Dušan Cvetanović

Javier Solana, fostul secretar general al NATO, spune că Ucraina nu este pregătită să adere la UE şi nici la NATO. ''Intrarea în UE nu este gratuită"

Fostul secretar general al NATO Javier Solana, care a fost anterior şi şef al diplomaţiei europene, a declarat marţi că Ucraina nu este pregătită să adere la NATO şi nici la UE, transmite Agerpres. El a mai afirmat că în războiul provocat de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei este nevoie cât mai rapid de o încetare a focului care să faciliteze negocieri concludente, relatează agenţia EFE.

Javier Solana: Intrarea în UE nu este gratuită, trebuie să fii pregăti



Vorbind la Madrid la conferinţa NATO, din 1991 până la invadarea Ucrainei, Solana a subliniat că această ţară nu îndeplineşte criteriile de aderare la niciuna dintre cele două organizaţii.

Intrarea în UE nu este gratuită, trebuie să fii pregătit, să fii o ţară democratică şi Ucraina astăzi (criteriile de aderare) nu le îndeplineşte, deşi poate fi ajutată. Iar jocul cu ideea NATO (...) Să vedem cum va fi scris paragraful, a spus Solana, referindu-se la summitul Alianţei care va avea loc la sfârşitul acestei luni.

Va fi un summit unde vor fi examinate mai multe capacităţi pentru Europa, ni se va cere să plătim mai mult şi rămân de văzut două lucruri foarte complicate: ce vom face cu Ucraina şi ce vom spune Ucrainei, rezumă fostul secretar general al NATO modul în care crede că se va desfăşura summitul din 28-30 iunie.

Fostul secretar general al NATO cere europenizarea



Pe de altă parte, el a cerut europenizarea puţin câte puţin a participării ţărilor europene în cadrul NATO, astfel încât Europa să poată dispune de o capacitate proprie militară şi de securitate pe care să o poată folosi în orice moment, întrucât există deja unele zone cu probleme, precum Sahel (în Africa), unde Statele Unite nu doresc să meargă.

Aceasta, pe lângă faptul că ar economisi fonduri, ar ajuta Europa să se apere mai bine şi i-ar oferi perspectiva de a dezvolta tehnologie şi a fabrica semiconductori, a mai argumentat Javier Solana.

Dacă dorim ca Europa să fie ceva mai important, m-aş gândi serios că şi capacitatea noastră de securitate trebuie să fie mai europeană. Eu asta aş face dacă aş avea 20 de ani mai puţin şi dacă aş mai avea vreo responsabilitate, a sugerat fostul secretar general al NATO, acum în vârstă de 79 de ani.

Avertisment despre Vladimir Putin



Cât despre războiul din Ucraina, Solana a avertizat asupra pericolului percepţiei că acesta este un război între SUA şi Rusia, astfel încât preşedintele rus Vladimir Putin va crede că toţi banii pe care Washingtonul îi investeşte în înarmarea Ucrainei nu sunt pentru a apăra această ţară, ci pentru a o ataca pe a lui.

În opinia lui Solana, soluţia trebuie să fie declararea cât mai rapidă a unei încetări a focului care să faciliteze o negociere finală. Nu aş miza pe un război îndelungat, întrucât este rău pentru noi, a concluzionat el.

Șansele Ucrainei de aderare la UE și NATO. Chirieac: Va dura 20 de ani. Nu este o poveste. Știm prin ce a trecut România

Și analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre șansele Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană și la NATO.

"Varianta cea mai plauzibilă o va da viața. Ucraina este imposibil să adere la Uniunea Europeană și la NATO peste noapte. Pur și simplu sunt enorm de multe lucruri de făcut. Nu este o poveste faptul că va dura 20 de ani până vor putea adera la Uniunea Europeană. Trebuie să îndeplinești criteriile. Știm prin ce a trecut România când a trebuit să îndeplinească criteriile.României i-au trebuit 7 ani. Ucraina este mult sub România, ca stat, cultură. Nu poți să bagi în NATO un stat care este în conflict cu Rusia. Imposibil, nu se poate. 

În privința teritoriilor.... Putin a ocupat deja peste 120 de mii de kilometri pătrați din Ucraina. Credeți că se va retrage de bună voie de acolo? Așadar, viața ne va arăta. Să sperăm doar, cu ghilimelele de rigoare, că măcar conflictul fierbinte va deveni înghețat, sperând că, în deceniile următoare, vom găsi o soluție, dar răul a fost făcut, să știți", a răspuns Bogdan Chirieac. Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel