Dick Schoof, fostul șef al serviciilor de informații olandeze, este pregătit să conducă un guvern de dreapta în calitate de următorul prim-ministru al Olandei, au raportat marți mass-media olandeze.
Schoof a fost ales să conducă o coaliție dominată de Partidul Libertății (PVV) al lui Geert Wilders, o forță radicală de dreapta care a obținut o victorie surprinzătoare în alegerile din noiembrie. Wilders este alături de premierul în funcție Mark Rutte, al partidului liberal de centru-dreapta VVD, de partenerul de centru New Social Contract (NSC) și de Mișcarea Fermier-Cetățean (BBB), relatează POLITICO.
„Va fi o surpriză pentru mulți că mă aflu aici,” a declarat Schoof la o conferință de presă miercuri. „Când mi s-a propus această poziție, nici eu nu credeam că voi fi aici astăzi.”
Cele patru partide au convenit să încerce să reducă și mai mult migrația, să anuleze o lege care ar distribui migranții în mod egal în toată țara și să încerce să convingă alte națiuni din UE să ofere pentru Haga un ”opt-out” din regulile de migrație ale blocului.
Întrebat ce le-ar spune celor care se simt înstrăinați de politica lui Wilders, Schoof a spus că intenționează să fie un prim-ministru pentru „toți cetățenii olandezi”, adăugând, „Ca prim-ministru pot, atât în sfera politică, cât și în societate, să contribui la promovarea conexiunii.”
Vorbind la aceeași conferință de presă, negociatorul coaliției Richard van Zwol a declarat că intenția este de a finaliza formarea unui nou Cabinet până pe 26 iunie.
Schoof, care în prezent este cel mai înalt funcționar public la Ministerul Justiției și Securității, are decenii de experiență în ”politică”. Anterior a condus Serviciul General de Informații și Securitate (AIVD) al țării sale și, înainte de aceasta, a fost șef național pentru combaterea terorismului. De asemenea, a coordonat autoritatea națională pentru deciziile și serviciile de migrație între 1999 și 2003, ceea ce probabil a atras atenția lui Wilders, de extremă dreapta și anti-Islam.
Într-un interviu acordat revistei olandeze De Groene Amsterdammer în martie, Schoof a declarat că „putem gestiona” impactul posibil al unui guvern condus de PVV asupra statului de drept din Olanda.
Radiodifuzorii olandezi NOS și RTL au raportat despre iminența ridicării lui Schoof, care a fost aproape două săptămâni în pregătire.
Candidatul anterior pentru funcția de prim-ministru, Ronald Plasterk, a fost forțat să renunțe la speranțele de a conduce coaliția, renunțând deoarece este investigat într-o dispută legată de un brevet.
Schoof va fi acum implicat în împărțirea ministerelor între cele patru partide și în asistarea lui Van Zwol în găsirea candidaților pentru rolurile cheie. Camera inferioară a parlamentului i-a dat lui Van Zwol termen până la sfârșitul lunii iunie pentru a finaliza această sarcină, după care regele Olandei va confirma noul guvern. Un ultim pas este, în mod normal, o dezbatere cu parlamentul, unde cele patru partide au o majoritate clară.
În calitatea sa de șef anti-terorism, Schoof a jucat un rol crucial în coordonarea răspunsului Olandei la doborârea zborului MH17 deasupra estului Ucrainei de către forțele controlate de Rusia, în care au murit 198 de cetățeni olandezi.
Deși aceasta i-a consolidat reputația de expert în securitate în cercurile politice, a adus și controverse. În 2015, mass-media olandeze au raportat că Schoof a încercat să direcționeze o investigație presupus independentă asupra gestionării crizei MH17 de către guvern.
Potrivit e-mailurilor făcute publice, Schoof a criticat autorii raportului că ar fi „prea grei și prea negativi” în concluziile lor despre răspunsul olandez, încurajându-i să-și înmoaie limbajul – lucru pe care l-au și făcut.
Dar Rutte a apărat atunci atât pe Schoof, cât și investigația, spunând că autorii raportului încă îl susțin „100%.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu