Eforturile diplomatice ale președintelui francez Emmanuel Macron ca răspuns la războiul din Ucraina au fost un eșec și ”profund dăunătoare” pentru Kiev, a declarat Anders Fogh Rasmussen, fostul secretar general al NATO, într-un interviu.
”Nu a fost un succes”, a declarat Rasmussen, un fost prim-ministru danez care a fost unul dintre cei mai înalți diplomați din lume până când a părăsit alianța transatlantică de apărare în 2014, potrivit Euractiv.
Comentariile sale vin după critici, în special în Europa de Est, despre modul în care Macron a păstrat o linie deschisă cu președintele rus Vladimir Putin cu apeluri telefonice directe chiar și după invadarea Ucrainei și a avertizat împotriva ”umilirii” Rusiei.
”Macron ne-a uimit la începutul crizei cu declarația sa, cel puțin unică și critică, că Putin nu trebuie umilit și i-a oferit o rampă de ieșire. Asemenea declarații au fost dezastruoase și profund dăunătoare”, a adăugat el.
Biroul prezidențial francez nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.
Cu toate acestea, remarca lui Rasmussen vine într-un moment în care Macron își recalibrează mesajul și dă un ton mai ferm împotriva Moscovei.
Într-un discurs susținut la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, liderul francez și-a reiterat convingerea că liderii mondiali trebuie să mențină dialogul cu Rusia, adăugând că va vorbi din nou cu Putin în zilele următoare pentru a aborda situația de siguranță legată de reactoarele nucleare situate în zonele de război ale Ucrainei.
Dar, potrivit observatorilor, discursul ONU al lui Macron, în care a acuzat Rusia de un imperialism modern și a îndemnat națiunile în curs de dezvoltare să se alăture Moscovei, a marcat o schimbare de ton.
Macron a declarat că discuțiile de pace pot funcționa numai dacă ”suveranitatea Ucrainei este respectată, teritoriul ei eliberat și securitatea protejată”.
”Rusia trebuie să înțeleagă acum că nu își poate impune voința prin mijloace militare”, a spus Macron.
Rasmussen nu este convins.
”A slăbit coeziunea internațională și cred că acum regretă acest lucru și încearcă să recâștige inițiativa”, a spus el în interviu.
După încheierea mandatului său în NATO în 2014, Rasmussen a fondat Rasmussen Global, o firmă internațională de consultanță politică. El a vizitat recent Ucraina.
Citește și:
'Asistăm din 24 februarie a acestui an la o întoarcere la epoca imperialismelor şi a coloniilor. Franţa refuză acest lucru şi va căuta cu obstinaţie pacea', a subliniat preşedintele Macron.
'Cine este astăzi hegemonică, dacă nu Rusia?', s-a întrebat şeful statului francez. 'Cei care astăzi tac slujesc, fără să vrea, sau în secret cu o anumită complicitate, cauza unui nou imperialism, a unui cinism contemporan care dezintegrează ordinea noastră internaţională fără de care pacea nu este posibilă', a afirmat în continuare Emmanuel Macron. Preşedintele francez urmăreşte să demonteze ideea că războiul din Ucraina este un conflict regional, rezultat al opoziţiei dintre Occident şi Rusia, care nu priveşte restul lumii. Drept urmare, multe ţări din Africa, Asia sau Orientul Mijlociu, refuză să condamne Moscova.
'Imperialismul contemporan nu este european sau occidental şi ia forma unei invazii teritoriale susţinute de un război hibrid globalizat care foloseşte preţul energiei, securitatea alimentară, siguranţa nucleară, accesul la informaţie şi circulaţia populaţiei ca arme de diviziune şi distrugere', a denunţat Emmanuel Macron.
'Să nu ne resemnăm cu (această) fractură a lumii', a îndemnat preşedintele Macron, care a îndemnat liderii mondiali să respingă 'noua ordine' a divizării pe care Rusia 'imperialistă' încearcă să o impună odată cu războiul din Ucraina. Pe termen lung, Emmanuel Macron avertizează că această 'încercare de împărţire a lumii (...) accentuează tensiunea dintre Statele Unite şi China', în special în zona indo-pacifică, una dintre priorităţile strategice ale Franţei.
Într-o pledoarie uneori aprinsă, în contrast cu tonul calm al discursurilor de la Adunarea Generală a ONU, preşedintele francez a cerut inventarea unei 'noi cooperări' pentru a face faţă provocărilor cu care se confruntă lumea, de la conflicte la schimbările climatice şi pandemii.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News