Consilierul prezidenţial pe probleme de apărare, Iulian Fota, a declarat, luni, că eroii sunt doar cei care mor pentru țara lor, nu cei care încalcă regulamentele militare, și și-a exprimat mulțumirile pentru personalul MApN care și-a îndeplinit misiunile militare în condițiile austerității bugetare, în cadrul ședinței de bilanț a activității Ministerului Apărării pe 2011.
"Eroul, ca şi în trecut, ca şi în viitor, este acela care moare pentru ţara sa, mai ales când primeşte o misiune şi moare în timpul ei. Nu cred că este un act de eroism atunci când încalci o lege sau un regulament militar. Nu cred că trebuie să aplicăm .această confuzie şi nu trebuie să facem acest lucru pentru că nu e drept faţă de acei eroi pe care Ministerul, Armata îi are şi care şi-au pierdut viaţa în misiuni internaţionale sau naţionale, acolo unde au fost trimişi", a declarat Iulian Fota, cu trimitere expresă la locotenentul Alexandru Gheorghe de la Flotila 71 Aeriană Câmpia Turzii, care a participat în uniformă militară la protestele de la sfârşitul lunii ianuarie din Piaţa Universităţii, motiv pentru care a fost exclus din Armata Română.
Dezamăgit de faptul că o parte a presei și a societății civile îi atribuie locotenentului exclus din Armată statutul de erou, Iulian Fota susține că subofițerii și ofițerii morți în misiuni sunt adevărații eroi ai României.
"Am văzut în ultimele săptămâni exprimată o idee şi aş vrea să mă raportez la ea pentru că mi se pare fundamentală: acea tentativă de a schimba semnificaţia cuvântului erou. Nu este momentul să demonstrăm confuzie, mai ales în contextul actual, şi să arătăm propriilor cetăţeni sau lumii întregi că noi nu mai înţelegem noţiunea de erou. Avem militari – subofiţeri şi ofiţeri – care au murit pentru această ţară, au murit cu drapelul pe umăr şi aceştia sunt eroii noştri, pe ei trebuie să-i apreciem şi să-i onorăm. Aceştia sunt eroii României", a afirmat Iulian Fota.
Conștient de faptul că întreaga Armată a fost nevoită să facă față unui buget de austeritate, consilierul prezidențial pe probleme de apărare a adăugat: ”Mă alătur laudelor şi aprecierilor exprimate până acum pentru că sunt pe deplin meritate. Este o perioadă mai dificilă. Simţim toţi austeritatea pe pielea noastră de multe ori, mai ales cei mulţi, care trăim din salariu. Aş vrea să spun un lucru fundamental pentru noi ca ţară şi pentru viitor: austeritatea este dificilă dar sunt lucruri mult mai rele decât austeritatea. Şi anarhia este un lucru mult mai rău decât austeritatea".
Prezent la ședință, premierul Mihai-Răzvan Ungureanu consideră că se impune, ca semn al recunoștinței față de ”trecătoarele restricții economice” cu care s-a confruntat Armata Română, să fie ”atent faţă de personalul acestui minister şi nevoile sale”.
La ceremonia organizată la sediul Ministerului Apărării Naţionale mai participă prim-ministrulministrul Apărării, Gabriel Oprea, şeful Statului Major General, generalul Ştefan Dănilă, şefii categoriilor de arme din Armată, ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şeful Serviciului Român de Informaţii (SRI), George Maior, şeful Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Marcel Opriş, procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, preşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, Costică Canacheu, preşedintele Comisiei de Apărare din Senat, Teodor Meleşcanu, primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, senatorul Anghel Iordănescu, deputatul Marian Sârbu şi primarul din Voluntari, Florentin Pandele.
Citește și:
Gabriel Oprea: Niciun om nu va pleca din armată
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News