Arabia Saudită ar putea organiza Campionatul Mondial din 2034. Criticile încep să răsară la adresa FIFA

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Human Rights Watch Germania critică posibilitatea ca Arabia Saudită să organizeze CM 2034.

Directorull organizaţiei Human Rights Watch Germania, Wenzel Michalski, crede că acordarea organizării Cupei Mondiale de fotbal din 2034 Arabiei Saudite ar dăuna din punct de vedere al drepturilor omului mai mult decât Mondialul desfăşurat anul trecut în Qatar, transmite DPA.

Qatar a primit numeroase critici privind respectarea drepturilor omului înainte şi în timpul Cupei Mondiale 2022, în special în privinţa legislaţiei pentru muncitorii migranţi.

Arabia Saudită a devenit singura candidată la găzduirea CM 2034, după retragerea Australiei din cursă chiar în ultima zi de depunere a candidaturilor.

Michalski a declarat pentru DPA că organizarea Mondialului pe pământ saudit i-ar trăda pe toţi cei care cred că FIFA îşi va implementa standardele privind drepturile omului: FIFA şi-a impus o agendă pentru drepturile omului care spune că gazdele Cupei Mondiale trebuie să respecte drepturile omului şi, după cum ştim, asta nu este cazul cu Arabia Saudită.

Oficialul german a adăugat că FIFA are obligaţia de a se asigura că drepturile omului nu sunt încălcate în ţările gazdă ale Cupei Mondiale, ceea ce absolut nu este posibil în Arabia Saudită.

Să luăm doar libertatea presei, care, potrivit statutelor FIFA, trebuie să existe. Asta nu există acolo. Sau egalitatea de drepturi. Sau nicio discriminare împotriva persoanelor LGBT, de exemplu. Sau dreptul la libertatea de exprimare, a mai spus Michalski.

Arabia Saudită a făcut eforturi mari pentru a găzdui evenimente sportive majore în ultimii ani, organizând printre altele o cursă de Formula 1, turnee de golf, iar în 2029 va organiza Jocurile Asiatice de Iarnă.

Cupa Mondială a Cluburilor va fi găzduită de Arabia Saudită în 2027, iar o serie de staruri ale fotbalului mondial au fost racolate de cluburile saudite, în frunte cu Cristiano Ronaldo şi Karim Benzema.

Grupurile de apărare ale drepturilor omului susţin că această ţară foloseşte sportul pentru a distrage atenţia de la încălcarea drepturilor omului.

Pentru politologul german Sebastian Sons, candidatura la Cupa Mondială este un pas logic în această campanie din sport:

În urma investiţiilor care se văd în fotbal şi sport, în general o Cupa Mondială de fotbal este punctul culminant logic şi într-o anumită măsură, continuarea a ceea ce a făcut Qataril.

Sons a recunoscut că s-au făcut unele progrese în Arabia Saudită, dar că în acelaşi timp nivelul represiunii politice a crescut considerabil. Şi asta face parte din poveste. Puterea prinţului moştenitor Mohammed bin Salman a crescut şi s-a a cimentat în ultimii ani.

Confederaţia Asiatică de Fotbal a susţinut deja Arabia Saudită, după ce FIFA a permis candidaturi doar din Asia şi Oceania, deoarece ediţia 2026 a Mondialului are loc în Statele Unite, Mexic şi Canada, iar ediţia 2030 va fi organizată în Spania, Portugalia şi Maroc, cu trei meciuri în America de Sud, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel