Ligile organizatoare ale campionatelor naţionale şi un mare număr de cluburi au cerut, marţi, Uniunii Europene de Fotbal (UEFA) 'o adevărată negociere' în privinţa reformei controversate a Ligii Campionilor, susceptibilă de a se transforma într-un cerc închis în 2024, informează AFP.
În ajunul unei reuniuni cruciale, miercuri, cu UEFA, opozanţii proiectului de reformă atribuit instanţei europene s-au pronunţat clar pentru necesitatea unui 'consens' pe această temă explozivă, lăsând să planeze posibile acţiuni legale dacă va persista conflictul. 'Trebuie să fim incluşi în procesul de decizie al viitorului competiţiilor europene', a declarat Lars-Crhister Olsson, preşedintele Asociaţiei Ligilor profesioniste (European Leagues), în cursul unei conferinţe de presă la Madrid în ajunul reuniunii la care participă 244 de cluburi, dintre care 19 cluburi franceze.
'Procesul trebuie să se schimbe, de la informaţie la adevărata negociere. Competiţiile interne trebuie să fie baza competiţiilor internaţionale. Trebuie să ne calificăm pentru competiţiile UEFA via campionatele naţionale. Fără asta, este imposibil să păstrezi interesul suporterilor', a adăugat Olsson, în numele unei 'vaste majorităţi a cluburilor prezente'. Miercuri la Nyon, în Elveţia, are loc reuniunea la cel mai înalt nivel dintre Comitetul Executiv al UEFA, prezidat de Aleksander Ceferin, şi conducerea European Leagues. Conform presei, Asociaţia Europeană a Cluburilor (ECA) şi preşedintele său Andrea Agnelli (Juventus Torino), prezent marţi la Madrid, au avansat în ultimele săptămâni argumentele lor pentru lansarea unei noi Ligi a Campionilor începând din 2024, ce tinde să devină o ligă închisă favorabilă celor mai puternice cluburi. Noua Ligă a Campionilor ar putea cuprinde patru grupe de opt, ceea ce ar duce la o creştere a numărului de meciuri europene, precum şi un sistem care să permită celor mai bune cinci echipe din fiecare grupă să se califice direct pentru ediţia următoare, independent de clasamentul din campionatul lor.
Aceste dezvăluiri au generat nemulţumirea cluburilor mai modeste, dar şi a Ligilor organizatoare din campionatele naţionale care se tem să-şi vadă competiţiile devalorizate, în special dacă reforma va afecta competiţiile interne prin includerea de meciuri din competiţiile europene în weekend-uri. 'Dacă informaţiile pe care le avem până acum sunt fondate, este necesar ca UEFA să-şi revizuiască planul', a declarat presei Didier Quillot, director general executiv al Ligii franceze de fotbal profesionist (LFP), îndemnând la 'un consens' asupra reformei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu