Fotbalul în particular, și sportul în general, sunt recunoscute ca având efecte benefice asupra sănătății. Oamenii de știință îi avertizează însă pe jucătorii de fotbal că, prin lovirea mingii cu capul, sunt expuși la leziuni ale creierului.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Texas susţin că lovirea mingii cu capul este echivalentul unui traumatism cerebral minor. Din această cauză, tinerii care joacă fotbal sunt mai puţin capabili să realizeze sarcini care necesită capacităţi cognitive de bază, comparativ cu persoanele care evită acest joc, scrie publicaţia britanică Daily Mail, conform descopera.ro.
Într-o serie de jocuri pe calculator, oamenii de ştiinţă au comparat competenţele tinerelor femei care practicau fotbal, cu cele ale altor studente care evitau acest sport. Mai exact voluntarii ar fi trebuit să se ferească de anumite ţinte.
Rezultatele au arătat că jucătoarele realizau sarcinile mult mai greu decât restul participantelor.
Autoarea studiului, dr. Anne Serrano a explicat că astfel de impacturi provocate de lovirea mingii de fotbal pot fi responsabile pentru diferenţele cognitive dintre fotbalişti şi cei care nu practică acest sport.
„Sarcinile care presupun ca subiectul să se îndepărteze de ţintă necesită răspunsuri voluntare specifice, în timp ce deplasarea spre ţintă este mai curând un răspuns reflexiv. Credem că loviturile care provoacă traumatisme cerebrale minore pot provoca schimbări ale anumitor funcţii cognitive”, a declarat Serrano.
Acum, specialiştii susţin că tehnica utilizată de ei în acest studiu ar putea reprezenta un mijloc de identificare a posibilelor tulburări neuronale provocate în timpul practicării diferitelor sporturi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu