Într-o eră în care jocurile video sportive au devenit din ce în ce mai realiste și captivante, două dintre cele mai mari francize de video games, EA FC și Football Manager, au făcut un pas important: permit jucătorilor să preia controlul echipelor feminine.
Fotbalul feminin a fost adăugat pentru prima dată în seria EA în 2016, când FIFA 16 a introdus jucătoare, iar anul trecut, acestea au fost incluse și în modul Ultimate Team din EA FC, potrivit BBC.
Andreas Wilsdorf, producător al EA FC, explică de ce a durat atât de mult până să se ajungă aici: „Ar fi fost minunat să facem asta încă de la FIFA 16, dar fotbalul feminin a evoluat foarte mult și acum există o înțelegere mai bună a cererii de a juca cu echipe feminine”.
El subliniază, de asemenea, că licențele au fost un aspect esențial pentru ca jocul să fie complet: „Pentru ca un career mode să funcționeze cu adevărat, avem nevoie de suficiente licențe”.
Anul trecut, ligile din Franța, Spania, SUA, Germania și Marea Britanie au semnat acorduri cu EA, oferindu-le dezvoltatorilor suficiente informații pentru a încorpora echipele feminine.
De partea cealaltă, dezvoltatorii jocului Football Manager au avut de înfruntat provocări similare. Tina Keech, șefa echipei de cercetare pentru fotbalul feminin, explică: „A fost o muncă grea să adunăm toate datele necesare. În cazul fotbalului masculin, avem o bază de date imensă construită de 20 de ani. Pentru ligile feminine, am început de la zero”.
O problemă majoră a fost accesul la informații precise. „Pentru un jucător ca Harry Kane, poți găsi online chiar și numele câinelui verișorului său. În cazul fotbalului feminin, ne confruntăm cu lipsa unor informații de bază”, a explicat Tina. Totodată, aceasta subliniază că s-au străduit să se asigure că datele colectate sunt corecte și reflectă realitatea.
Fanii jocurilor de management sportiv sunt atrași de realism, iar atât EA FC, cât și Football Manager au păstrat salariile (după taxare) din fotbalul feminin în conformitate cu realitatea, chiar dacă în lumea reală acestea sunt semnificativ mai mici decât în fotbalul masculin.
Andreas Wilsdorf de la EA subliniază totuși că au făcut unele concesii, cum ar fi alegerea stadioanelor în care au loc meciurile din joc. „Am vrut să fie an aspiration. Meciurile ar trebui să se desfășoare pe cele mai mari stadioane”, spune el, menționând exemplul echipei de femei a Frankfurtului, care în viața reală joacă pe un stadion mai mic, însă în jocul video toate meciurile au loc pe Deutsche Bank Park.
Spre deosebire de francizele mari, ca EA FC sau Football Manager, jocul mobil Matchday Champions a ales o cale diferită, permițând jucătorilor să creeze echipe mixte. Co-fondatorul jocului, Sebastien de Halleux, explică: „Vrem să explorăm frumusețea jocurilor video. Îți poți imagina ceva care nu există în realitate”. Această abordare mai relaxată a jocului atrage un public mai larg, iar jocurile mobile tind să aibă un număr semnificativ de jucătoare.
Deși dezvoltatorii caută mereu să își extindă audiența, cei implicați în crearea acestor titluri subliniază că își doresc și un impact în lumea reală. Lionel Messi și Alexia Putellas, legendă a fotbalului feminin, au fost implicați activ în proiecte care promovează jocurile video pentru a ridica profilul fotbalului feminin.
Andreas Wilsdorf povestește că o conversație cu contabilul său, al cărui fiică era dezamăgită că nu își putea juca meciurile preferate cu echipele feminine, l-a motivat să facă schimbarea: „Mi-am amintit de mine la vârsta ei, când puteam să fac asta. Acum, fetele pot să joace în pielea eroilor lor sau să își creeze propriile eroine”, spune el.
Tina Keech, care este și ea o fostă jucătoare, spune că dorința de a face parte din mișcarea de promovare a fotbalului feminin a fost inspirată de fiicele ei. „Ele sunt generația viitoare. Ele vor fi cele care vor beneficia de toate aceste schimbări”, a mai declarat aceasta pentru BBC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News