Apa a năvălit cu putere peste localitatea Ohaba Lungă din Timiș în care cei mai mulți locuitori sunt vârstnici, distrugându-le agoniseala de o viață.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a postat pe pagina de Facebook un instantaneu de la o salvare pe care au avut-o în comună, unde o femeie în vârstă n-a vrut să fie luată cu barca doar ea, ci doar împreună cu câinele său credincios.
”O bunică a rămas izolată în casa înconjurată de apă, singura ei alinare fiind câinele care i-a rămas loial în fața pericolului adus de viitură.
În cei peste 80 de ani de viață, bătrâna nu a văzut o asemenea furie a naturii, care să îi ia toată agoniseala în câteva secunde.
Apa depășea un metru și jumătate, iar pericolul era foarte mare. Femeia se refugiase într-o zonă înaltă a casei, iar singura ei scăpare erau pompierii, care au venit la timp pentru a o salva”, au scris pompierii.
Bătrâna le-a spus: „Luați maică și câinele, ca și el e suflet! A avut grija de mine atâta timp!"
”De peste șapte zile, pompierii militari din întreaga țară derulează intervenții dramatice de salvare a persoanelor din calea viiturilor provocate de ploile abundente și vremea severă”, se încheie povestea salvatorilor români, de pe Facebook.
Potrivit IGSU, în localitatea Ohaba Lungă sunt afectate de viitură 17 case, 30 curți și o stradă. Pompierii au salvat cu bărcile patru persoane vârstnice care erau izolate în locuințe din cauza apei. Acestea au fost transportate în siguranță la dispensarul din localitate, unde vor rămâne până la scăderea nivelului apei. În localitatea Lăpușnic, drumul comunal 93 a fost blocat din cauza apei de pe carosabil, iar o persoană a fost salvată după ce autoturismul în care se afla a fost surprins de viitură.
Pompierii acționează, în continuare, în localitățile Remetea-Luncă, Babșa și Ierșnic pentru evacuarea apei din gospodăriile inundate, anunță sursa citată. Ca urmare a creșterii cotelor pârâului Miniș și a râului Bega, în zona localității Babșa se acționează preventiv pentru supraînălțarea digului de protecție cu saci de nisip. La fața locului se află pompieri, angajați ai primăriei și ai Administrației Bazinale de Apă Banat.
La nivelul ISU Timiș a fost activată grupa operativă și au fost suplimentate echipajele de intervenție din teren.
Având în vedere avertizările Cod Roșu și Cod Portocaliu pentru mai multe râuri de apă din țară, echipajele ISU împreună cu reprezentanții Apelor Române monitorizează zonele de risc la inundații.
Foto: ISU Timiș
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News