Autoritățile roagă oamenii să nu mai arunce carași aurii în lacuri și bălți.
Un oraș din statul american Minnesota a cerut localnicilor să nu își mai arunce peștii din acvariu în sălbăticie după ce nu-i mai vor, după ce au descoperit un caras auriu uriaș într-un lac.
Conform BBC, aceste animale de companie des întâlnite în acvariile de domiciliu pot crește mult mai mari în sălbăticie și pot cauza daune majore ecosistemelor în care ajung. Orașul Burnsville a dat publicității mai multe fotografii cu câțiva „monștri” de carași aurii care au fost prinși în lacul Keller în timpul unor sondaje periodice. Peștii pot contribui la o calitate mai scăzută a apei în care sunt aruncați prin deranjarea sedimentelor și dezrădăcinarea plantelor.
Please don't release your pet goldfish into ponds and lakes! They grow bigger than you think and contribute to poor water quality by mucking up the bottom sediments and uprooting plants.
— City of Burnsville (@BurnsvilleMN) July 9, 2021
Groups of these large goldfish were recently found in Keller Lake. pic.twitter.com/Zmya2Ql1E2
„Vă rugăm, nu vă aruncați peștișorii aurii în bălți și lacuri!”, a transmis conducerea orașului într-un mesaj pe Twitter, cu referire la persoanele care caută să scape de acvarii. Aceștia cresc în acvariu până la 5,1 centimetri în medie, însă odată ce ajung în apele sălbatice se pot mări substanțial încât nu mai pot fi scoși cu ușurință din lacuri. În final, aceștia se reproduc rapid și domină speciile native apelor în care ajung. În Minnesota, acești pești sunt desemnați prin lege specii invazive, adică este ilegal să fie aruncați în apele publice.
Evenimentul nefericit nu este unul singular. În Carver County, oficialii au scos 50.000 de astfel de carași aurii dintr-un pârâu anul trecut. Autoritățile de mediu au eliminat peștii din apă ca parte a unui studiu de trei ani cu scopul de a găsi o soluție la această problemă care apare peste tot în Statele Unite ale Americii. În Europa, Germania și Marea Britanie s-au confruntat cu probleme similare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu