Apar noi detalii despre spargerea de la Muzeul Drents și furtul tezaurului dacic al României.
Poliția olandeză a făcut publice imagini cu o mașină care ar fi fost folosită de cei care au furat tezaurul României din Muzeul Drents din Assen.
Este vorba despre o mașină marca Volkswagen de culoare gri, care ar fi fost furată din orașul Alkmaar și, de asemenea, care ar fi avut numere de înmatriculare furate, conform informațiilor transmise de poliția olandeză.
Mașina ar fi fost furată pe data de 22 ianuarie, iar o zi mai târziu ar fi fost văzută cu numere furate în orașul Groningen.
Poliția olandeză precizează că 48 de ore mai târziu mașina a fost văzută în apropierea Muzeului Drents, imediat după spargere.
După jaf, poliția transmite că mașina a fost condusă departe de muzeu și că a primit apoi un raport că o mașină arde sub un viaduct. Mașina care ardea era chiar cea furată.
În continuare, autoritatea precizează că are imagini cu momentul când este pornit incendiul și că o altă mașină oprește aproape, plecând apoi spre sud către Nooitgedacht.
Acum, poliția caută orice informație despre autovehiculul marca Volkswagen.
Captură de ecran / Foto: X Politie Drenthe
David Maxim, expert în securitate, a explicat în direct la B1, după ce au fost făcute publice imaginile cu mașina, cât de departe suntem de găsirea hoților.
Expertul a atras atenția unui aspect, faptul că hoții ”s-au limitat la a fura doar aceste exponate”.
„Prima întrebare este pentru dumneavoastră pentru că știu că aveți o experiență destul de valorilor, bijuterii, bunuri de lux. Deja avem o mașină, care este făcută publică, imaginea acestei mașini este publicată de poliția olandeză. Cât de departe suntem de găsirea făptașilor și poate de vestea bună a găsirii acestui tezaur?”, a întrebat Laura Chiriac, realizatoare emisiunii ”NewsPass”.
„Nu cred că suntem foarte departe. Deja ancheta evoluează rapid. Faptul că avem aceste imagini cu cei care au făcut acest furt face ca lucrurile să avanseze foarte bine și faptul că ei s-au lăsat filmați cu atâta ușurință și cu atâta nepăsare nu poate decât să ne convingă că nu au făcut extrem de profesionist acest furt. Deci, probabil că au lăsat și alte urme și că nu va fi teribil de greu să fie urmăriți, sperăm.
Ceea ce pare interesant, după aceste imagini și descoperirea mașinii, este că acest furt făcut în Olanda nu a luat în calcul faptul că Olanda este o țară în care într-adevăr densitatea camerelor de luat vederi pe metri pătrați este foarte mare. Totul este trasabil și greu să te sustragi controalelor. Acum, am înțeles că există și varianta ieșirii tezaurului spre Germania. Germania nici ea nu este o țară în care nu poți să depistezi mișcări ale unor persoane de interes.
Deci, cred că nu va dura foarte mult înainte de a avea niște indicii clare. Întrebarea mea este dacă va evolua atât de repede încât acești hoți să nu apuce să strice obiectele furate. Vorbim aici de niște obiecte cu o importanță istorică mult mai mare decât valoarea lor în aur și dacă ne mai uităm o dată și la modul în care acestea au fost furate, culmea, din acea expoziție în care erau multe obiecte de aur ei s-au limitat la a fura doar aceste exponate sau cel puțin atâta știm la ora aceasta. Deci, ceea ce au furat ei, vorbim aici de o cantitate de 1,3kg până la 1,6kg de aur, ceea ce nu e mare lucru.
Cred că în acel muzeu puteau să găsească lucruri care să completeze ca valoare la kilogram, ca număr de kilograme să crească. Dacă acești hoți au furat obiectele pentru valoarea lor istorică este un lucru bun, asta înseamnă că nu le vor topi. Dacă le-au furat pentru aur, greu de explicat de ce nu au furat mai mult”, a explicat expertul în securitate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci