Fotografia anului 2013 a fost trucată. Cum a fost păcălit juriul

Fotografie trucată
Fotografie trucată

Fotografia care a câştigat trofeul World Press Photo of the Year în 2012 - cel mai prestigios premiu din fotografia de presă - a fost de fapt trucată de către autorul ei. Acesta a adus mai multe modificări imaginii, ce prezintă un grup de bărbaţi transportând cadavrele a doi copii pe străzile din provincia Gaza.

Fotografia realizată de Paul Hansen, publicată în cotidianul suedez Dagens Nyheter, a fost făcută pe 20 noiembrie 2012, pe străzile din provincia Gaza.

Imaginea prezintă un grup de bărbaţi care transportă spre o moschee, în cadrul unei ceremonii funerare, cadavrele înfăşurate în pânză albă a doi copii, nepotul şi nepoata bărbaţilor din acel grup. Copii au fost ucişi la vârsta de doi ani, respectiv trei ani, după ce un proiectil israelian le-a distrus casa.

Fotografia câştigătoare a suferit, de fapt, modificări scrie site-ul extremetech.com, citat de realitatea.net. Extremetech.com lansează, într-un articol, o discuţie despre cum a reuşit Hansen "să păcălească o comisie de juraţi cu experienţă" prin abilităţile sale în Photoshop şi cum un expert în computere "a observat născocirea frauduloasă de la o poştă".

Explicația trucajului

Evenimentul în sine surprins în fotografie - bărbaţii care transportă cadavrele a doi copii pe străzile din Gaza - nu este trucat. Dar fotografia în sine este "aproape sigur" compusă din trei fotografii diferite, cu elemente extrase din fiecare dintre imagini şi reîmbinate. Astfel s-a obţinut, prin manipulare, o iluminare mai puternică pe chipurile bărbaţilor.

Descoperirea a venit de la Neal Krawetz, analist de imagini în medicină legală. Potrivit articolului de pe extremetech.com, care explică în detaliu cum a decurs analiza manipulării fotografiei, aceasta a constat mai multe etape bine definite:

- mai întâi, imaginea de bază a fost convertită din format raw şi deschisă în programul Photoshop, pe 20 noiembrie 2012, data exactă la care a fost făcută.

- apoi, pe 4 ianuarie 2013, o altă imagine a fost deschisă şi adăugată la cea originală. Iar o oră mai târziu, o a treia imagine a fost introdusă, rezultatul final fiind salvat jumătate de oră după asta.

Krawetz a efectuat şi o analiză a nivelului de erori (error level analysis - ELA). Astfel expertul a comparat nivelul de eroare al pixelilor ce au fost modificaţi prin algoritmul de compresie JPEG, cu cel al pixelilor modificaţi prin manipulare fotogafică. Marginile albe marcate în ilustraţia alb-negru sunt un semn al metodei de "ascuţire" folosite în Photoshop.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel