Oamenii de știință au anunțat că miercuri, 10 aprilie, va avea loc un moment istoric pentru omenire.
Este vorba despre prima fotografie făcută vreodată unei găuri negre, informează NY Times. Fotografia, anunță și Comisia Europeană, va fi dată publicității miercuri, 10 aprilie, în cadrul unor conferințe de presă în mai multe orașe de pe mapamond. Evenimentul va avea loc la ora 16:00, ora României.
Oamenii de știință au analizat două ținte. Este vorba despre Sagittarius A (aflat în centrul galaxiei noastre Calea Lactee), la 26.000 ani lumină de pământ și centrul galaxiei M87. Aici s-ar afla găuri negre supermasive.
Cercetătorii vor explica cum au reușit să obțină imaginea din mii de telescoape de pe Pământ, telescoape care au funcționat împreună, dar și cum au reușit să fotografieze gaura neagră, în condițiile în care aceasta nu emite lumină, fiind atât de puternică încât nici măcar viteza luminii nu poate scăpa din ea.
Gaura neagră este o cantitate enormă de materie aflată într-un spațiu mic, având un câmp gravitaționat atât de puternic încât nimic nu îi poate scăpa. Nici măcar lumina. Cele mai multe găuri negre se formează din rămășițele unor stele uriașe care mor prin exploziei, proces cunoscut sub numele de supernovă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News