"Raza verde", un fenomen astronomic spectaculos și extrem de rar, care durează de obicei doar o secundă, a fost surprinsă într-o fotografie spectaculoasă.
Performanța a fost realizată de către Nigella Hillgarth, director al Birch Aquarium de la Institutul de Oceanografie Scripps din San Diego, SUA, ea fiind cea care a reușit să „prindă” raza verde, un fenomen rareori văzut, dar și mai rar fotografiat.Potrivit site-ului descoperă.ro, la asfinţit sau la răsărit, uneori se poate observa, timp de doar o secundă sau două, cum o porţiune a Soarelui vizibilă deasupra orizontului îşi schimbă brusc culoarea, devenind de un verde intens, de unde și numele de raza verde. În timpul interacțiunii razelor solare cu aerul atmosferic, care acțonează ca o prismă, lumina solară se descompune aîn diferite culori (radiaţii luminoase cu lungimi de undă diferite). Pe măsură ce soarele coboară sub linia orizontului, culorile spectrului dispar una câte una, începând cu cele cu lungimea de undă cea mai mare şi sfârşind cu cele cu lungime de undă mică. La răsărit, procesul se desfăşoară invers, culorile „apărând” pe rând de sub orizont.
Deși roșul, portocaliul și galbenul însoțesc de obicei răsăritul și apusul, de obicei, raza verde e cea care atrage atenţia și surprinsă în fotorafii. Rar de tot, când aerul este foarte limpede, razele albastre şi violete reuşesc şi ele să treacă prin atmosferă, producând o strălucire scurtă în aceste culori.
Raza verde poate apărea sub diferite forme: în cazul în care este vorba de un miraj inferior, se produce o imagine ovală și plată. O astfel de imagine apare aproape de suprafaţa mării, atunci când suprafaţa ei este mai caldă decât aerul de deasupra. Există posibilitatea ca raza verde să apară mai sus pe cer, sub aspectul unor "fâșii" de Soare, când suprafaţa este mai rece decât aerul de deasupra ei, fiind vorba despre mirajul fals.
Zonele în care probabilitatea ca raza verde să fie observată sunt cele cu o vedere largă, deschise spre orizont, pe vreme foarte senină și cu aer nepoluat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu