Un judecător s-a pronunțat săptămâna aceasta cu privire la moțiunile preliminare în procesul de defăimare al Dominion Voting System în valoare de 1,6 miliarde de dolari împotriva Fox News.
Povestea începe de la alegerile din 2020 când Donald Trump a acuzat tabăra Biden de fraudă. Consilierii săi, Rudy Giuliani şi Sidney Powell, au arătat cu degetul către Dominion Voting Systems, prezentând compania ca având legături cu regimul lui Hugo Chavez din Venezuela.
Pe scurt, în urma acuzațiilor, Dominion Voting Systems, care a funcţionat în 28 de state în timpul alegerilor din 2020, solicită despăgubiri în valoare de 1,6 miliarde de dolari într-o instanţă civilă din statul Delaware de la cel mai urmărit post american de cablu şi de la compania sa-mamă, Fox Corporation, care ar fi publicat articole defăimătoare pe această temă.
Compania a câştigat deja o rundă a procesului atunci când judecătorul Eric Davis a declarat, într-un ordin din 31 martie, că ”era clar că nicio afirmaţie despre Dominion în timpul alegerilor din 2020 nu a fost adevărată”.
Judecătorul Eric M. Davis s-a pronunțat săptămâna aceasta cu privire la moțiunile preliminare în procesul de defăimare al Dominion Voting System. Procesul este programat să înceapă luni după ce o nouă înregistrare a lui Rudy Giuliani a complicat și mai mult apărarea în instanță a canalului Fox News, iar miercuri, judecătorul care supraveghează cazul a sancționat canalul de televiziune, oferind companiei Dominion o nouă șansă de a strânge dovezi, după ce Fox a blocat prin întârziere înregistrările până în ajunul procesului.
Fox News a insistat că acțiuni precum invitarea avocaților aliniați cu Trump, Sidney Powell și Rudy Giuliani, pentru a-și exprima teoriile despre o conspirație electorală în Dominion, au răspuns la actualitatea acuzațiilor din partea lui Trump și a celorlalți aliați ai săi.
Organizațiile mass-media, susține rețeaua, ”nu pot fi considerate răspunzătoare pentru raportarea cu acuratețe a acuzațiilor demne de știri făcute de persoane demne de știri, chiar dacă aceste acuzații se dovedesc în cele din urmă a fi false”.
Dominion a cerut instanței de judecată să împiedice Fox News să argumenteze ”deficitul în știri” ca factor în determinarea răspunderii sale conform standardului legal în cazurile de defăimare.
Marți, judecătorul Davis le-a interzis avocaților Fox News să facă astfel de argumente, dar a spus că martorii ar putea menționa caracterul publicitar ca o considerație în luarea deciziilor editoriale. Instanța, a spus Davis, ”nu poate împiedica o persoană să spună: ”Am crezut că este demn de știre”, potrivit Washington Post.
Fox News spune că nu a defăimat pe nimeni și că acest caz este un atac fără merit asupra libertăților presei.
Dominion a dat în judecată Fox News și compania-mamă Fox Corp în 2021. Le-a acuzat că i-au ruinat reputația prin difuzarea afirmațiilor false ale lui Trump și avocaților săi că aparatele de vot ale companiei din Denver au fost folosite pentru a truca rezultatul alegerilor în favoarea lui Joe Biden.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu