Federaţia pentru Protecţia Animalelor şi Mediului (FPAM) face un apel către Guvernul Cîțu: inculpații care comit cruzimi asupra animalelor să fie judecați în procedură de urgență, în 48 de ore, ca în SUA.
'FPAM ține legătura cu șeful Poliției Animalelor, comisar șef Daniel Radu, și am constatat: Poliția Animalelor își face datoria și îi reține pe cei care comit cruzimi asupra animalelor, însă suspecții trebuie judecați în procedura de urgentă, în 48 ore, după modelul din SUA. Problema constă în faptul că persoanele sunt reținute, dar justiția îi eliberează. Apoi, urmează un proces îndelungat, în care faptele, de cele mai multe ori, se prescriu și infractorii scapă nepedepsiți. Practic, problema nu se rezolvă. De exemplu, într-o comună când localnicii văd că un individ care a omorât un cal sau chinuie animale nu pățește nimic, rolul de prevenție nu se îndeplinește.', a spus Marius Marinescu.
'Potrivit unui studiu al FBI, 85% dintre criminali au comis abuzuri și asupra animalelor. Prin urmare, indivizii care comit, cu intenție, cruzimi asupra necuvântătoarelor ar trebui judecați în procedură de urgență, după modelul american, unde judecătorii îi condamnă în 48 de ore. FPAM face un apel către premierul României ca, printr-o Ordonanță de Urgență, să completeze legile de protecție a animalelor: Legea 205/2004, Ordonanța 155/2001 și să introducă procedura de urgență după modelul flagrantului, adică inculpații să fie judecați în procedură rapidă! Noi avem Poliția Animalelor după modelul din SUA, însă legislația nu ajută ca cei vinovați să fie trași la răspundere. Justiția funcționează după model dâmbovițean! Mai mult, indivizii care comit cruzimi asupra animalelor pot comite cruzimi și asupra oamenilor. Poliția Animalelor îi reține 24 de ore, iar apoi justiția îi eliberează.', a conchis senatorul Marius Marinescu, pentru DC News.
Amintim faptul că Federaţia pentru Protecţia Animalelor şi Mediului (FPAM) a transmis recent și o solicitare către Guvernul Cîțu pentru a proteja Rezervația Biosferei Delta Dunării.
'CĂTRE GUVERNUL ROMÂNIEI
STIMATE DOMNULE PRIM MINISTRU,
Având în vedere că Pelicanul este emblema Rezervației Biosferei Delta Dunării, iar evenimentele neplăcute privind violarea spaţiului intrat în patrimoniul mondial al UNESCO de către “teribilişti” inconştienţi ce provoacă distrugeri grave faunei şi florei din această zonă, vă solicităm să:
- Iniţiaţi un proiect de act normativ prin care să fie interzise ambarcaţiunile cu motor de orice fel, cu excepţia celor de transport, intervenţii şi control, pe apele din ariile protejate;
- Proiectul să conţină sancţiuni contravenţionale şi penale drastice pentru nerespectarea dispoziţiilor acestuia, inclusiv confiscarea ambarcaţiunilor folosite. Prin aceste măsuri veţi stopa braconajul şi distrugerea ecosistemelor în ariile protejate. În arealul deltei au fost identificate 29 de tipuri de habitate de interes comunitar. Flora Deltei este reprezentată în mare parte de o vegetație specifică zonelor umede (stuful, papura, rogozul, în amestec cu salcia pitică) și ocupă 78% din totalul suprafeței.
Zăvoaiele ocupă 6% din suprafața deltei, fiind păduri de salcie, frasin, arin, plop, care cresc pe grindurile fluviatile, fiind periodic inundate, iar ochiurile de apă sunt acoperite de o vegetație acvatică și plutitoare, ocupând 2% din suprafața deltei.
De asemenea, există păduri (Pădurea Letea și Pădurea Caraorman) alcătuite din arbori (stejar brumăriu, stejar pedunculat, frasin, plop tremurător, ulm), arbusti (zălog, cătină roșie) și plante agățătoare (hamei, curpen, viță sălbatică).
Delta Dunării conține mai mult de 360 de specii de păsări și 45 de specii de pește de apă dulce în numeroasele sale lacuri și japșe. Acesta este locul unde milioane de păsări din diferite colțuri ale Pământului (Europa, Asia, Africa, Marea Mediterană) vin să cuibărească.
Aceste frumuseţi nu trebuie tulburate de iresponsabili; păsările nu trebuie agresate, iar vânătoarea şi pescuitul să fie interzise. Așteptăm să ne comunicați măsurile luate la adresa de e-mail [email protected]', scrie în solicitarea FPAM care este semnată de către Marius Marinescu (președinte fondator FPAM) și Mircea Șerbănoiu (președinte FPAM).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu