Cu 339 de voturi la 151, deputații francezi au adoptat marți o rezoluție simbolică de recunoaștere a statului Palestina, în ciuda opoziției Israelului. În favoarea recunoașterii Palestinei s-a pronunțat cvasitotalitatea socialiștilor și ecologiștilor, în timp ce majoritatea membrilor UMP (centru-dreapta) s-u opus.
Votul deputaților nu are valoare juridică și reprezintă un îndemn pentru guvernul de la Paris să urmeze modelul Suediei și să recunoască statul palestinian.
Ministru de Externe al Franței, Laurent Fabius, a precizat recent că statul francez va recunoaște într-un final Palestina dacă negocierile israelo-palestiniene eșuează.
La 30 octombrie anul curent, Suedia a devenit prima țară care, din calitatea de membru UE, a recunoscut juridic Palestina. Într-un moment de nervozitate, Israelul și-a retras reprezentanța diplomatică de la Stockholm, decizie revizuită ulterior.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu primește un nou semnal din partea Uniunii Europene că trebuie să depună eforturi mai puternice pentru a încheia cât mai curând un acord de pace cu palestinienii.
Mai mulți lideri UE cred că recunoașterea Palestinei de către majoritatea statelor UE îi va reduce marja de manevră lui Netanyahu și va reprezenta un aport la o eventuală înțelegere de pace. De altfel, șefa diplomației suedeze scria într-un articol că "ținta recunoașterii Palestinei este aceea de a face ca Israel și Palestina să coexiste în pace".
Șapte state membre UE au recunoscut Palestina, însă înainte de a adera la organismul european: Bulgaria, Cipru, Cehia, Ungaria, Malta, Polonia și România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News