Franţa se pregăteşte să renunțe la una dintre măsurile preşedintelui Francois Hollande: taxa de 75% asupra veniturilor mari.
Promisă de Francois Hollande în campania electorală din 2012, legea care prevede taxarea marilor averi cu 75% va deveni în curând istorie. Premierul Manuel Valls a anunţat de altfel intenţia de a renunţa la ea încă din luna octombrie a anului trecut, într-o vizită la Londra, când a precizat că impozitul nu va fi prelungit. Acesta viza veniturile pentru anii 2013 şi 2014 şi nu mai figurează în bugetul pe 2015 aprobat de Parlament.
Lansată în februarie 2012, taxa de 75% i-a permis lui Hollande să-şi susţină campania prezidenţială ameninţată la acel moment de creşterea în popularitate a lui Jean-Luc Melenchon, candidatul stângii radicale. Taxa a stârnit mai mult polemici în spaţiul public, decât a adus venituri în vistieria statului. Miliardarul Bernard Arnault, cel mai bogat om din Franța, a cerut o dublă cetăţenie, franco-belgiană, ca să scape de impozitare. Şi actorul Gerard Depardieu, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti francezi, a acuzat Fiscul că îi ia 75% din venituri şi a cerut cetăţenia rusă.
Respinsă la sfârşitul anului 2012 de Consiliul Constituţional, care a precizat că exista ameninţarea unei impuneri cu caracter de confiscare, taxa a fost validată în decembrie 2013 într-o versiune remaniată, plătită de companii pentru salariaţii care aveau venituri de peste un milion de euro, dar cu un plafon fixat la 5% din cifra de afaceri.
Potrivit proiecţiilor guvernului, în doi ani taxa a adus venituri de peste 400 de milioane de euro, scrie B1.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News