Economistul Lucian Isar a comentat la DCNews decizia Consiliului de Administrație a Băncii Naționale, de miercuri, care a aprobat criterii mai aspre pentru creditare.
Recenta decizie a BNR de a frâna creditarea poate avea consecințe mult mai adânci, pe care le-a explicat economistul Lucian Isar, într-un interviu pentru DCNews:
”În 2008, tot într-un an electoral, dobânda ROBOR a crescut de la 6% la 46,5%, ”doar” de 7 ori. Știam că va fi o criză financiar, pe care dl Isărescu o informa în Parlamentul României. BNR a crescut dobânda cum nu a făcut nicio bancă centrală din lume. (...) În plus, începând cu 4 noiembrie 2008, a intrat o normă foarte similară cu cea de acum, care se numește 11/2008, care limita creditarea persoanelor fizice și posibilitatea de restructurare a creditelor. Exact ceea ce spune norma din acest moment. Norma a intrat pe 4 noiembrie 2008, suprapusă cu dobânzile, (...) s-a rupt ritmul de creștere al economiei și a ajuns la minus 7,1, cu punctul de inflexiune exact în noiembrie 2009” a susținut economistul.
Zece ani mai târziu
”Revenind la 2018-2019, zece ani mai târziu, noi avem o creștere de dobândă de 'doar' cinci ori. Oamenii au fost manipulați să creadă că dacă dobânda a crescut de la 0,67 în sus nu este același lucru ca și cum ar fi crescut de la 6 în sus, ca în 2008. Este incorect, pentru că gradul de îndatorare la momentul la care au tras ei creditele era calculat pe baza unei dobânzi de 0,67%, nu pe 6%. Dobânda a crescut de 5 ori din septembrie 2017, iar acum avem o blocare a creditării. Sunt aceleași pârghii care vor acționa pe fondul încetinirii economiei. (...) În momentul în care noi am încetinit creșterea economică față de anul trecut și creștem la 4%, adică cu 20% față de potențial (în jos), și vii cu o nouă frână pe creditare, poți să te aștepți - exact ca în 2009 - la o recesiune în 2019”, a explicat Lucian Isar.
VIDEO
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News