Moscova, între încredere față de țarul Putin și temeri pentru viitor. France Presse a luat pulsul străzii în capitala Rusiei

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

La o zi după un discurs incendiar al președintelui Vladimir Putin și lansarea unei rachete balistice de ultimă generație în Ucraina, locuitorii Moscovei s-au exprimat vineri cu privire la viitorul Rusiei într-un context geopolitic tot mai tensionat. 

În timp ce unii moscoviți pro-Kremlin au manifestat încredere în puterea țării lor, alții nu și-au ascuns temerile legate de o posibilă escaladare către un război mondial.

Discursul lui Vladimir Putin, difuzat joi seară, a consolidat sprijinul unei părți a populației pentru acțiunile Kremlinului. Președintele rus a avertizat asupra posibilității unor lovituri împotriva țărilor occidentale, declarând că conflictul din Ucraina are acum toate trăsăturile unui „război mondial”. Aceste declarații au venit după utilizarea unei rachete balistice cu rază intermediară, capabilă să transporte ogive nucleare, prezentată de Putin ca o „ripostă” la atacurile ucrainene cu armament occidental.

Pe străzile Moscovei, reacțiile variază între sprijin necondiționat și îngrijorare profundă. „Rusia va trece peste toate (...), nimeni nu o va putea învinge”, a declarat Aleksei Peciorkin, un instalator de 57 de ani, care și-a exprimat încrederea în deciziile președintelui. În același ton, Aleksandr Timofeev, un angajat la căile ferate în vârstă de 72 de ani, a afirmat că discursul lui Putin i-a oferit un „sentiment de siguranță”.

Totuși, nu toți moscoviții sunt la fel de optimiști. Iulia Kim, o doctoriță de 52 de ani, a recunoscut că simte teama unui „început al unui război mondial”. În opinia sa, escaladarea dintre Rusia și Occident devine tot mai alarmantă, deși consideră că lupta pentru independența Rusiei este necesară.

Andrei, un economist de 61 de ani, și-a exprimat încrederea în capacitatea Rusiei de a face față provocărilor, dar nu și-a ascuns preocuparea privind consecințele economice și sociale ale conflictului prelungit.

Costul economic și percepția publicului. Sondajele sunt contradictorii

Pe lângă incertitudinea politică, sancțiunile occidentale, inflația și devalorizarea rublei afectează tot mai mult viața de zi cu zi a rușilor. Cu toate acestea, mulți moscoviți par dispuși să accepte dificultățile economice în numele sprijinului pentru Kremlin. „Inflația este dificilă, dar ce poți face?”, a întrebat retoric Peciorkin, adăugând că astfel de provocări sunt „temporare”. Într-o paralelă cu Al Doilea Război Mondial, el a spus: „Nu aveam ce mânca (...) și oamenii au continuat să trăiască, și înțelegeau totul. Iar noi mai avem ce mânca”.

Cu toate acestea, chiar și cei mai loiali susținători ai Kremlinului speră la negocieri. „Nu este deloc bine când e război, când oamenii mor. Vreau să ne așezăm la masa negocierilor și să discutăm”, a adăugat Peciorkin.

Potrivit unui sondaj recent al Centrului independent Levada, 76% dintre ruși susțin acțiunile armatei ruse în Ucraina. Cu toate acestea, 15% s-au pronunțat împotriva războiului, iar mai mult de jumătate dintre respondenți și-au exprimat dorința pentru negocieri de pace, dar în condițiile impuse de Moscova, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel