Franci elvețieni, Cătălin Voivozeanu. Situația disperată a românilor cu credite în CHF

Românii cu credite în franci elveţieni se află într-o situație disperată. După ce moneda a atins un maxim istoric, foarte mulți oameni simt că lucrurile să înrăutățesc pentru că nu văd niciun ajutor din partea nimănui.

VEZI ȘI: Cătălin Tolontan, polemică cu Moise Guran pe tema francului elvețian

Aprecierea francului elvețian este o lovitură puternică pentru românii cu credite, care se văd acum în imposibilitatea de a-și mai achita ratele la bănci.

Vinovatul în cazul CHF

Cătălin Voivozeanu, unul dintre inițiatorii Grupului clienților cu credite în CHF de pe Facebook, a vorbit pentru DC News despre situația disperată în care se află românii. De asemenea, el ne-a spus și care este povestea sa.

"În 2008, am luat un împrumut de 90.000 de franci elvețieni. În momentul de față, mai am de rambursat 75.000. Cine cred că este vinovat în situația actuală? Banca Națională a României care avea atribuții în acest sens. Conform legii, este singura autoritate de reglementare, supraveghere și control a pieței cursului financiar. Reprezentanții BNR nu au făcut nimic în afară de a ieși la televizor pentru a face niște recomandări. De exemplu, în Franța a fost interzis creditul în franci elvețieni. Sunt și țări unde Guvernul a intervenit și a dat o lege prin care a stabilit un anumit curs pentru ratele pe care clienții băncilor le mai au de achitat. La noi se tergiversează soluționarea acestei probleme. Vreau să spun că Legea falimentului personal nu face altceva decât să amâne problema", a spus Cătălin Voivozeanu pentru DC News.

Întrebat de ce a luat un credit în franci elvețieni, Cătălin Voivozeanu a zis: "Nu a fost o opțiune, a fost obligație. Eu aveam nevoie de o sumă de bani, iar singurul credit la care mă puteam califica era în franci elvețieni. Repet: am fost obligat. În afară de asta, nu m-am dus cu pistolul să trag cu pușca în bancă să spun: dați-mi credit. Ține și de responsabilitatea bancară. Cum de mi-au dat ei un asemenea credit? Trebuiau să bănuiască faptul că acest curs va crește. Nu este doar responsabilitatea mea deși, conform contractului, toată responsabilitatea este pe umerii mei, ceea ce nu mi se pare în regulă. Obligația ar trebui împărțită între mine și bancă, dar ei nu vor să accepte".

Românii cu credite în franci elvețieni sunt într-o situație disperată

Cei aproximativ 150.000 de români care au credite imobiliare în moneda elvețiană vor plăti cu 300-350 de lei mai mult pe lună, la o rată medie de 500-600 de franci.

"Cunosc foarte multe cazuri de români disperați. Sunt oameni care și-au pierdut casa, iar acum stau cu chirie. Sunt români care vor să-și pună ștreangul de gât. Sunt oameni care au doi-trei copii și au și probleme de sănătate și nu știu pe ce cale să o apuce. Unii nu au bani nici pentru a sta în chirie. Sunt situații disperate", ne-a mai spus Cătălin Voivozeanu.

Soluție pentru oamenii cu credite în CHF

"Am depus o ordonanță de urgență la Parlament și la Guvern prin care să se facă conversia creditelor din valută la cursul din momentul împrumutului plus o marjă de 20% - așa cum sună reglementarea europeană, a adăugat Cătălin Voivozeanu pentru DC News.

Amintim că haosul pe piața valutară a pornit după ce Banca Centrală a Elveției a renunțat la pragul de 1,20 franci pentru un euro, pe care l-a practicat în ultimii trei ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel