Francois Hollande, fostul preşedinte al Franţei, audiat ca martor în dosarul atacurilor teroriste din 2015

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Francois Hollande, fostul preşedinte al Franţei, este audiat miercuri ca martor în dosarul atacurilor teroriste din 13 noiembrie 2015. 

Fostul preşedinte al Republicii urmează să se adreseze miercuri după-amiază în faţa unei instanţe speciale din Paris, unde se desfăşoară de la începutul lunii septembrie procesul atentatelor care s-au soldat cu 130 de morţi şi au aruncat Franţa în teroare pe 13 noiembrie 2015.

Şeful statului din 2012 până în 2017, François Hollande asista în acea seară la meciul amical Franţa-Germania pe Stade de France din Saint-Denis, suburbiile Parisului, unde primii jihadişti kamikaze şi-au detonat centurile explozive, ceea ce a marcat începutul unei nopţi de teroare, scrie Agerpres.

Unul dintre terorişti, pedeapsă maximă în Belgia 

Salah Abdeslam (28 ani), suspectat de a fi comis sângeroasele atacuri teroriste de la Paris soldate în noiembrie 2015 cu 130 de morți și sute de răniți, a primit o primă condamnare din partea unui tribunal belgian. Instanța a acceptat solicitarea procurorilor de a i se acorda pedeapsa maximă de închisoare pentru tentativă de terorism: 20 de ani.

Bărbatul belgian de origine marocană a reușit să fugă din Franța cu un automobil după comiterea atentatelor de la Paris, fiind depistat în primăvara anului 2016 în Belgia, unde a fost arestat după un schimb de focuri în care mai mulți polițiști au fost răniți de gloanțele trase de Abdeslam.

Procesul a început şi în Franţa 

În următoarele nouă luni, vor avea loc peste 140 de zile de audieri în care vor participa aproximativ 330 de avocați și 1.800 de supraviețuitori și rude ale victimelor. Vor fi audiați aproximativ 300 de martori, inclusiv François Hollande, președintele francez în funcție la momentul atacurilor. Înaintea procesului, Hollande a declarat presei franceze că acesta este un moment important pentru victimele atentatelor, pe care le-a descris ca „acte de război” la acea vreme.

IS a recunoscut că a atacat sala de concerte Bataclan, un stadion important, restaurante și baruri pe 13 noiembrie 2015. Suspecții au ajuns miercuri dimineață în instanță în vehicule de poliție, în condiții maxime de siguranță. Au fost așezați împreună în boxa inculpaților, purtând măști de față, înainte de deschiderea procesului.

În fața curții au fost aduși inculpații. Abdeslam a intrat ultimul, îmbrăcat într-un tricou negru și purtând o barbă densă. Când președintele i-a cerut să-și spună profesia, el a răspuns - un soldat al IS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel