Franks este optimist cu privire la economia României: Economia țării a crescut, deficitul s-a redus semnificativ

basescu-franks
basescu-franks

Jeffrey Franks este de părere că  economia României începe să își revină, iar deficitul bugetar a scăzut semnificativ, ceea ce face ca perpectivele să fie mai bune decât a altor state din zona euro.

"Începem să resimţim revenirea creşterii economice şi observăm, de asemenea, o reducere semnificativă a deficitului. Aceşti doi factori reduc riscul pentru România. Şi răspunsul meu este, da, cred că perspectiva privind situaţia din România este mai bună decât în unele state din zona euro care întâmpină dificultăţi", a spus Franks, întrebat dacă situaţia din România este mai bună decât în ţări precum Portugalia, Irlanda, Ungaria sau Letonia.

Franks a mai zis că  România se află ”într-o situaţie mult mai sustenabilă acum", datorită ”măsurilor foarte dure luate în lunia iulie”.

"În România au fost luate măsuri foarte dure în iulie pentru reducerea deficitulu bugetar. Veniturile bugetare cresc, iar chetuielile scad. Prima de risc pentru România a scăzut pe pieţele internaţionale din momentul în care au fost luate aceste măsuri, pentru că pieţele internaţionale ştiu că România se află într-o situaţie mult mai sustenabilă acum", a arătat acesta.

El a explicat că, prin măsurile structurale adoptate, situaţia fiscală a României s-a schimbat din una "explozivă" într-una care permite deficitului bugetar să coboare la sub 3% în 2012.

"Aceasta este o schimbare uriaşă. Anumite reforme structurale au fost deja adoptate în cadrul programului şi altele urmează să fie aprobate, precum legea salarizării unitare, reforma pensiilor şi legea responsabilităţii fiscale. Acestea au un impact uriaş asupra percepţiei pieţelelor internaţionale despre cât de sustenabilă este România. Ele se uită la aceste măsuri şi spun: Nu iau doar măsuri de constrângere, ci îşi construiesc acţiunile astfel încât să nu aibă probleme în viitor", a continuat Franks, citat de Mediafax

În legătură cu afirmația lui Dominique Strauss-Kahn, conform căreia România se află printre țările aflate în pericol de a intra în imposibilitate de plată, Franks este de părere că șeful FMI s-a referit la faptul că în trecut țările care mai aveau puțin până acolo au cerut ajutorul Fondului.

"Cred că el a vorbit despre faptul că, atunci când un stat caută asistenţă de la Fond, ar putea fi într-un pericol iminent, dar acum acel pericol nu mai există. Directorul general se referea în mod evident la motivul pentru care statele caută iniţial asistenţă de la Fond, iar state cu o situaţie nesustenabilă, precum Ungaria, România şi Letonia, au căutat asistenţă de la FMI. Aceste state pe care le-a dat ca exemplu sunt state care au cerut asistenţă de la FMI acum doi ani şi, în orice caz, aceste ţări nu sunt în pericol de faliment", a spus Franks.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel