Frans Timmermans, candidatul socialiştilor europeni la preşedinţia viitoarei Comisii Europene, a anunţat că se gândeşte la introducerea unui salariu minim la nivel european, valabil pentru toate ţările membre ale Uniunii. Acesta spune că astfel se vor diminua discrepanţele salariale majore între ţările estice şi vestice ale blocului comunitar.
"Avem nevoie de un salariu minim în Uniunea Europeană, echivalent în fiecare ţară membră cu 60% din salariul mediu în statul respectiv. Trebuie să se pună capăt muncii plătite cu 3 euro pe oră″, a explicat Frans Timmermans într-o dezbatere organizată de social-democraţii polonezi (SLD) în perspectiva alegerilor europarlamentare din 23-26 mai.
În prezent, dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, 22 au impus prin lege un plafon salarial minim. Cu toate astea, diferenţele sunt uriaşe între cel mai mic salariu minim din Uniune şi cel mai mare. Astfel, dacă în Bulgaria salariul minim este de 460 leva (235 euro), în Luxemburg venitul minim lunar este de 1999 euro, o paritate de 1/9. Propunerea lui Timmermans ar urma să reducă paritatea la 1/3, dacă ar intra în vigoare.
Salariul minim net în România în acest moment este între 270 şi 300 de euro, ceea ce ne plasează undeva la capătul listei privind plafonul salarial.
Stabilirea unui salariu minim generalizat întâmpină opoziţie puternică, în numele competitivităţii şi al suveranităţii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News