Ministrul francez al transporturilor, Elisabeth Borne, va prelua şi portofoliul Tranziţiei Ecologice, în urma demisiei titularului postului, Francois de Rugy, a comunicat marţi seară Palatul Elysee, transmit AFP şi dpa.
Elisabeth Borne, în vârstă de 58 de ani, nu va avea însă rangul de ministru de stat deţinut de predecesorul său, a indicat preşedinţia franceză. François de Rugy, numărul doi în guvernul francez, şi-a anunţat marţi demisia, după ce, cu 11 luni în urmă, predecesorul său Nicolas Hulot luase o decizie similară, criticând inacţiunea guvernului în domeniul climatic, deşi acesta este una dintre priorităţile anunţate de preşedintele Emmanuel Macron.
De Rugy, un fost membru al partidului ecologist raliat lui Macron, era într-o poziţie delicată de mai multe zile, în urma dezvăluirilor în cascadă ale site-ului de informaţii Mediapart. Acesta a relatat, aducând ca dovezi fotografii, mărturii şi documente, că François de Rugy şi soţia sa au găzduit 'cine private fastuoase', cele mai multe în compania unor prieteni, la care se serveau homari şi vinuri de colecţie, la reşedinţa oficială a preşedintelui Adunării Naţionale, funcţie pe care de Rugy a deţinut-o din iunie 2017 până în octombrie 2018. De Rugy s-a apărat iniţial explicând că aceste 'cine informale' făceau parte din 'munca de reprezentare' cerută de funcţia pe care o ocupa, negând că ar fi fost vorba despre 'cine fastuoase'.
Necazurile lui De Rugy s-au agravat joi, când Mediapart a scris că 63.000 de euro din banii contribuabililor au fost cheltuiţi pentru renovarea apartamentului de lux pus la dispoziţia ministrului de guvern, într-un imobil de pe Boulevard Saint-Germain de pe malul stâng al Senei. De Rugy urma să prezinte marţi în Senat proiectul de lege intitulat 'Energie şi climă', după o şedinţă de interpelări ce se anunţa furtunoasă în Adunarea Naţională, însă în cursul dimineţii şi-a anunţat demisia. Preşedinţia a subliniat că a fost vorba despre o 'decizie personală' a lui de Rugy, pe care preşedintele Macron 'o respectă, pentru ca acesta să se poată apăra deplin şi liber'. 'Nu avem niciun indiciu că ar fi fost încălcate reguli', a subliniat, de altminteri, purtătoarea de cuvânt a guvernului, Sibeth Ndiaye. François de Rugy a precizat că a depus plângere pentru defăimare împotriva Mediapart, pe care îl acuză de difuzarea de 'contra-adevăruri'.
Marţi seară, pe Twitter, el a amintit soarta fostului prim-ministru Pierre Bérégovoy, care s-a sinucis pe 1 mai 1993, după ce fusese, potrivit cuvintelor preşedintelui de atunci, François Mitterrand, 'aruncat la câini'. 'Mediapart şi-a făcut doar munca şi va continua să o facă', a reacţionat un jurnalist al site-ului, Fabrice Arfi. 'Demisia dlui Rugy (...) arată un lucru: informaţia este mai puternică decât comunicarea', a subliniat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu