Franţa a adoptat o taxă care îi vizează pe giganţii din domeniul digital în pofida avertismentelor Washingtonului

Parlamentul francez a adoptat joi în mod definitiv un proiect de lege privind introducerea unei taxe pentru serviciile digitale, ignorând ameninţările cu represalii formulate de preşedintele american Donald Trump, informează Reuters şi AFP.

Franţa este primul stat din Uniunea Europeană care introduce o astfel taxă, după eşecul introducerii la nivel european a unei 'taxe Gafa' (Google, Amazon, Facebook, Apple), care să vizeze giganţii din domeniul digital. Taxa de 3% pe cifra de afaceri se va aplica retroactiv, de la 1 ianuarie 2019, societăţilor care realizează o cifră de afaceri din activităţile lor digitale de 750 milioane euro la nivel mondial şi de peste 25 milioane euro pe teritoriul francez.

Aproximativ 30 de societăţi ar urma să fie afectate de noua taxă. Potrivit unui studiu realizat de firma de consultanţă, majoritatea companiilor vizate sunt americane - Google, Amazon, Facebook şi Apple - dar există şi companii europene care intră în câmpul de aplicare precum Zalando şi Axel Springer precum şi compania franceză Criteo.

Donald Trump a ordonat administraţiei sale să demareze o anchetă asupra proiectului de taxă franceză, un proces care s-ar putea finaliza prin introducerea de către SUA a unor tarife vamale pentru produsele franceze sau alte măsuri de represalii comerciale. Într-o declaraţie făcută chiar înaintea votului din Senat, ministrul francez al Economiei şi Finanţelor, Bruno Le Maire, a apreciat că Parisul şi Washingtonul ar trebui să îşi soluţioneze divergenţele cu privire la acest dosar 'altfel decât prin ameninţări'.

'Franţa este un stat suveran şi decide în mod suveran dispoziţiile sale fiscale şi va continua să facă acest lucru', a indicat Bruno Le Maire, subliniind că proiectul de taxă francez vizând 'Gafa' nu face decât să restabilească justiţia fiscală având în vedere impozitele mici care sunt plătite în prezent de giganţii Internetului pentru activităţile lor europene.

De asemenea, Bruno Le Maire a subliniat că Franţa va renunţa la propria sa taxă imediat ce se va ajunge la o soluţie internaţională la nivelul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) cu privire la taxarea companiilor din sectorul digital. Negocierile în cadrul OECD cu privire la acest dosar, care au fost blocate de mai mulţi ani de SUA, au fost reluate la începutul anului în speranţa că se va ajunge la un acord în 2020.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel