Franța a emis un mandat de arestare pe numele lui Bashar al-Assad, președintele Siriei

Bashar al-Assad
Bashar al-Assad

Justiția franceză a emis un mandat internațional de arestare împotriva președintelui sirian Bashar al-Assad, acuzat de complicitate la crime împotriva umanității pentru atacurile cu arme chimice comise în vara anului 2013 în Siria, informează miercuri AFP și preluat de Agerpres.

O sursă judiciară a confirmat emiterea unui patru mandat de arestare pentru a complicita la crime împotriva umanității și pentru a complica la crime de război pentru aceste atacuri cu gaz sarin, care au făcut peste 1.000 de morți pe 21 august 2013 în Ghouta de Est, potrivite servicii de informatii americane.

Aceste mandate îl vizează și pe fratele lui Bashar al-Assad, Maher, șeful de facto al Diviziei a patra, unitatea de elită a armatei siriene, precum și doi generali, Ghassan Abbas, directorul filialei 450 a SSRC (Centrul de cercetare și studii științifice). ). din Siria), şi Bassam al-Hassan, ofiţer de legatură şi şef al securităţii.

Judecătorii de instrucție pentru crime împotriva umanității de la Tribunalul judiciar din Paris investighează din aprilie 2021 aceste atacuri cu arme chimice comise în 2013 în Siria și imputate regimului Bashar al-Assad.

Ancheta a fost deschisă după o plângere depusă de Centrul sirian pentru mass-media și libertate de expresie (SCM), Open Society Justice Initiative (OSJI) și Syrian Archive.

Vezi și: https://www.dcnews.ro/eric-dupond-moretti-ministrului-justitiei-din-franta-ar-putea-primi-un-an-de-inchisoare-cu-suspendare-pentru-conflicte-de -interese_938248.html

Aceste investigaţii, realizate sub titlul de "competenţă extrateritorială" a justiţiei franceze, se referă şi la atacurile comise în noaptea de 4 spre 5 august la Adra şi Duma, soldate cu 450 de răniţi.

"Această decizie constituie un precedent juridic istoric. Aceasta este o nouă victorie pentru victime, familii lor și supraviețuitorii lor, precum și un pas către justiție și pace durabilă în Siria", a declarat Mazen Darwish, fondatorul și directorul general al SCM, într- un comunicat.

El aminteşte că plângerea a fost însoţită de "mărturii la prima mână ale multor victime", o "analiză aprofundată a lanţului de comandă militară", precum şi "sute de documente, inclusiv fotografii şi videoclipuri".

Regimul sirian este vizat de multe acțiuni în justiție în Europa, în special în Germania.

Declanşat în 2011, conflictul din Siria a făcut peste jumătate de milion de morţi, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel