Franța a ridicat interdicția asupra TikTok în Noua Caledonie

FOTO: Freepik@ jairfonseca
FOTO: Freepik@ jairfonseca

Interdicția TikTok impusă de Franța în Noua Caledonie a fost ridicată după două săptămâni de revolte. 

Franța a ridicat interdicția asupra aplicației TikTok în Noua Caledonie, la două săptămâni după ce a fost impusă în încercarea de a opri răspândirea revoltelor. 

Decizia vine ca urmare a încheierii stării de urgență, impusă atunci când tensiunile de pe teritoriul francez din Pacific au ajuns la un nivel crescut și greu de controlat de autorități, iar indigenii kanak au protestat față de reformele electorale planificate. De altfel, în urma revoltelor, șapte pesoane au fost ucise și alte sute au fost rănite.

TikTok, folosit pentru răspândirea informațiilor false

Guvernul francez a sugerat anterior că aplicația chineză TikTok a fost folosită pentru a răspândi dezinformări și a acuzat Beijingul și Azerbaidjanul de interferență în criză. Mulți utilizatori TikTok au reușit să ocolească interdicția prin utilizarea unor adrese web VPN în afara Noii Caledonii, scrie BBC.

Deși protestele nu au fost oprite, iar în Noua Caledonie rămâne în vigoare o stare de asediu pe timpul nopții, guvernul francez a decis marți să nu prelungească starea de urgență.

3.500 de membri ia forțelor armate, desfășurate în Noua Caledonie

Franța a desfășurat aproximativ 3.500 de membri ai forțelor de securitate pentru a menține calmul, iar aeroportul internațional din capitala Nouméa va rămâne închis cel puțin până duminică.

Spiritele s-au liniștit doar după ce președintele Emmauel Macron a venit în zonă și a promis că nu va impune nicio reformă a sistemului de vot din Noua Caledonie.

Într-un comunicat de miercuri, Înaltul Comisariat al Franței la Nouméa a declarat că prezența continuă a poliției și a jandarmilor pe teren înseamnă că în Noua Caledonie se revine la calm și că interdicția de la Tiktok ar putea fi ridicată.

Interdicția, una fără precedent în Franța, a determinat mai multe grupuri să conteste măsura, despre care spun că a fost un atac la adresa libertății de comunicare și de informare.

Cu toate acestea, autoritățile au declarat că TikTok a fost folosit pentru a răspândi incitare și ură.

Deputatul francez Claude Malhuret a avertizat că interferențele străine reprezintă, de asemenea, o problemă: ”Este timpul să punem capăt stării noastre de negare - trebuie să ne protejăm de ele”.

Citește și: Revoltele din Noua Caledonie sunt o mișcare de insurecție fără precedent pe care nimeni nu a prevăzut-o, susține președintele Macron

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel