Franța anunță că va renunța în totalitate la gazele rusești

Foto: Pixabay, de Andreas Lischka
Foto: Pixabay, de Andreas Lischka

Franța anunță că se pregătește de o întrerupere totală a gazelor rusești.

Franța se pregăteşte de o întrerupere totală a livrărilor de gaze ruseşti. Guvernul de la Paris vede acest scenariu ca fiind cel mai probabil în planificarea sa, a afirmat duminică ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, transmite Agerpres, citând Reuters.

În condiţiile în care aproximativ 17% din aprovizionarea sa vine din Rusia, Franţa este mai puţin dependentă de gazele ruseşti decât unele din statele vecine, dar Executivul pregăteşte planuri de urgenţă.

Întreruperea este în mod special problematică acum deoarece producerea de energie nucleară în Franţa nu face faţă cererii, multe reactoare fiind închise pentru lucrări de mentenanţă.

"Cred că o întrerupere totală a livrărilor de gaze ruseşti este o posibilitate reală ... şi trebuie să ne pregătim pentru acest scenariu", a afirmat oficialul în marja conferinţei economice care are loc în Aix-En-Provence, în sudul Franţei.

VEZI ȘI: Rusia o duce tot mai rău fără exporturile de energie în Europa. Rubla a scăzut cu 17%, în doar 48 de ore

Cum se va efectua renunțarea la gazu rusesc în Franța



"Ar fi total iresponsabil să ignorăm acest scenariu", a declarat Bruno Le Maire.

Acesta a explicat că prima linie de apărare este reducerea consumului de către gospodării şi companii, apoi construirea unei noi infrastructuri, cum ar fi o instalaţie plutitoare pentru regazificarea livrărilor de gaze naturale lichide din străinătate.

Mai drastic, Guvernul analizează fiecare companie pentru a vedea unde poate fi forţată o producţie mai scăzută pentru a economisi energia, dacă va fi necesar, a adăugat ministrul francez de Finanţe. 

VEZI ȘI: Ministrul Energiei: "România va produce energie pe bază de cărbune, la capacitate maximă" 

Producția de gaze pe bază de cărbune, majorată în Germania

Parlamentul Germaniei a deschis calea pentru majorarea producţiei de electricitate pe bază de cărbune, în pofida temerilor legate de mediu, transmite Agerpres, citând DPA. Autorităţile de la Berlin încearcă astfel să reducă consumul de gaze.

Germania va folosi o cantitate mai redusă de gaze în vederea producerii de electricitate şi va utiliza centralele, care sunt în prezent disponibile doar într-o mică măsură, sunt pe punctul de a fi închise sau sunt în aşteptare.

În contextul tensiunilor cu Moscova legate de invadarea Ucrainei, guvernele din Europa caută să-şi reducă dependenţa energetică faţă de Rusia. Moscova şi-a redus semnificativ livrările spre Germania prin gazoductul North Stream şi există temeri că aprovizionarea ar putea fi oprită.

De asemenea, Parlamentul Germaniei a decis să faciliteze opţiuni de ajutor de stat pentru companiile energetice care se confruntă cu dificultăţi, cum ar fi Uniper. În acest context, ar putea fi creat un sistem de tip redistributiv astfel încât creşterea preţului gazelor pentru furnizorii de energie să poată fi trecută pe seama clienţilor într-un mod mai uniform. Acest sistem ar înlocui actualele reglementări însă Guvernul încearcă să evite să fie nevoit să îl folosească. Vezi mai mult AICI.

VEZI ȘI: Germania limitează furnizarea de apă caldă și energie electrică din cauza crizei energetice

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel