Comunicarea, confirmată de către Ministerul Tranziției Ecologice, vine de la EDF, gigantul energetic nuclear controlat de Paris și care de ceva vreme se confruntă cu probleme serioase atât la buget, cât și cu defecțiuni de funcționare a eactoarelor sale.
Pentru Italia, aproximativ 5% din necesarul de energie electrică este în pericol. Dar criza EDF ar putea reprezenta, de asemenea, o problemă pentru Germania și alte guverne ale UE care se luptă cu tăierile aprovizionării cu gaze ale Kremlinului și cu creșterea prețurilor la electricitate.
Ingreunată de o datorie care a ajuns la 42,3 miliarde de euro în 2021, EDF a anunțat la începutul lunii martie o scădere cu 26,2 miliarde de euro a marjei brute de exploatare pentru 2022 datorită, pe de o parte, creșterii volumului de energie electrică vândută la cost redus pentru ”motive de stat” (adică pentru a contracara creșterea prețului gazelor), și pe de altă parte, de scăderea producției nucleare legată de o problemă de coroziune pe mai multe reactoare.
În prezent, de fapt, 26 dintre cele 56 de reactoare franceze sunt închise. În afară de operațiunile de întreținere de rutină programate de ceva timp, unele întârziate și din cauza pandemiei, a împins EDF să suspende o parte din producție din cauza unei probleme de fabricație a unei părți din reactoare.
Cu alte cuvinte, acestea sunt fisuri de 3 mm adâncime care au apărut pentru prima dată pe un circuit de urgență al unui reactor de la centrala Civaux. Această problemă are un nume, ”coroziunea la stres”, au spus inginerii EDF.
De aici, decizia de a opri toate cele 12 reactoare care au fost construite pe modelul celui Civaux în așteptarea unor verificări amănunțite. Rezultatul este că producția nucleară franceză în 2022 este de așteptat să ajungă la 280-300 TWh, față de cei 295-315 TWh estimați anterior, a anunțat EDF în mai. Înainte de pandemie, producția era în medie de 400 TWh pe an.
În calitate de exportator net de energie electrică, Franța este în pericol de a deveni importator net în acest an. Și având în vedere că dificultățile sunt structurale, iar lucrările de întreținere vor necesita timp și investiții, EDF ar putea fi obligată să aprovizioneze țara transalpină cu prioritate și să întrerupă aprovizionarea vecinilor săi.
O problemă nu numai pentru Italia, ci și pentru Germania, așa cum spuneam. Recent, Berlinul și Parisul au jurat loialitate și solidaritate față de energie, ceea ce ar trebui să implice asigurări franceze de a acorda ajutor energetic consumatorilor germani în cazul întreruperii aprovizionării cu gaze rusești.
Citește și:
Ministerul de Finanțe al Franței a declarat marți într-o declarație că va oferi 12 euro pe acțiune pentru a achiziționa 16% din EDF, potrivit Bloomberg.
Acțiunile companiei, care fusese suspendată din 13 iulie în așteptarea detaliilor planului, au crescut cu 15% la 11,75 euro începând cu ora 9:10 la Paris.
”Prețul este la un nivel foarte apreciat, ținând cont de concurenți și de condițiile pieței”, a spus Gregory Lafitte, analist la Tradition. El a spus că majoritatea estimărilor pentru prețul ofertei au fost între 10,50 și 12,50 euro.
În mijlocul celei mai grave crize energetice din Europa dintr-o generație, Franța dorește să transfere EDF, o comapanie încărcată cu datorii, înapoi în proprietatea deplină a statului pentru a reduce dependența țării de combustibilii fosili importați.
Reactoarele existente ale utilității suferă de deteriorarea fiabilității, în timp ce întârzierile de construcție și costurile pentru noile instalații au crescut. Această performanță slabă, combinată cu un plafon impus de Guvern pentru prețul energiei electrice, a făcut ca povara datoriei EDF să fie din ce în ce mai volatilă.
Potrivit declarației, deținătorilor datoriilor convertibile ale companiei li se vor oferi 15,64 euro pentru fiecare obligațiune. Propunerea va fi înaintată finanțatorilor Autorite des Marches până la începutul lunii septembrie.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci