Franța arestează un rus suspectat de planificarea destabilizării Jocurilor Olimpice

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Poliția franceză a arestat un bărbat rus suspectat de planificarea unor acțiuni de destabilizare a Jocurilor Olimpice, a declarat miercuri biroul procurorului din Paris, cu doar câteva zile înainte de începerea evenimentului, potrivit Reuters.

Bărbatul, în vârstă de 40 de ani, a fost reținut marți după ce poliția a percheziționat casa sa la cererea Ministerului de Interne, a precizat biroul procurorului într-un comunicat. Probele găsite la domiciliul său au ridicat "temeri privind intenția sa de a organiza evenimente susceptibile să provoace destabilizare în timpul Jocurilor Olimpice", arată comunicatul.

Relațiile dintre Franța și Rusia s-au deteriorat de luni de zile, deoarece președintele Emmanuel Macron este un critic proeminent al invaziei Moscovei în Ucraina și un susținător puternic al guvernului de la Kiev. Autoritățile franceze au semnalat în repetate rânduri campanii suspecte de dezinformare rusești, în timp ce Rusia a arestat un cercetător francez în țară sub acuzația de spionaj.

Bărbatul arestat a fost plasat în arest preventiv și ar putea risca până la 30 de ani de închisoare, se mai precizează în comunicat. Ambasada Rusiei la Paris a declarat că nu a primit nicio notificare oficială privind reținerea. "Le-am cerut proactiv clarificări. Vom solicita o reacție," a precizat aceasta într-un comunicat.

Jocurile Olimpice încep vineri cu o ceremonie de deschidere spectaculoasă, dar complicată din punct de vedere logistic, de-a lungul râului Sena. Franța a desfășurat cea mai mare operațiune de securitate din istoria sa pentru a asigura siguranța Jocurilor, care se desfășoară pe fundalul războaielor din Ucraina și Gaza.

Ministrul de Interne al Franței, Gerald Darmanin, vorbind într-un interviu radiofonic, a declarat că bărbatul rus era suspectat de planificarea unei "destabilizări", care ar putea lua forma dezinformării sau altor tipuri de atacuri. Le Monde, citând mai multe agenții europene de informații, a declarat că autoritățile au găsit asupra bărbatului rus o carte de identitate care sugera că lucra pentru o unitate sub comanda Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB).

Luna trecută, poliția franceză a arestat un bărbat ucraineano-rus de 26 de ani după ce acesta s-a aruncat în aer cu materiale explozive într-o cameră de hotel la nord de Paris. El era investigat de agenția de spionaj intern a Franței sub suspiciunea de participare la o conspirație teroristă și complot cu bombe.

De asemenea, în luna iunie, Rusia a arestat cercetătorul francez Laurent Vinatier pentru că nu s-a înregistrat ca agent străin în timp ce colecta informații despre armata rusă. El face parte dintr-o listă în creștere de cetățeni străini deținuți în Rusia, care s-au găsit prinși în criza relațiilor dintre Rusia și Occident în timpul războiului din Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel