Există tensiuni cu privire la summitul COP29 din Azerbaidjan.
Principalul oficial francez din domeniul climei va lipsi de la negocierile privind clima de la summitul COP29 din Azerbaidjan, după ce președintele țării gazdă a acuzat Franța de suprimarea „brutală” a preocupărilor legate de schimbările climatice în teritoriile sale de peste mări.
„După discuții și în acord cu președintele republicii și cu prim-ministrul, nu voi merge la Baku săptămâna viitoare”, a declarat miercuri ministrul francez al Tranziției Ecologice, Agnès Pannier-Runacher, în fața Senatului francez, denunțând remarcile ca fiind ”inacceptabile” și ”nejustificabile”.
„Azerbaidjanul instrumentalizează lupta împotriva schimbărilor climatice pentru agenda sa personală nedemnă”, s-a revoltat Pannier-Runacher.
Retragerea ministrului francez al climei înseamnă că Parisul nu va trimite niciun reprezentant politic de nivel înalt la Baku deoarece președintele francez Emmanuel Macron va lipsi, de asemenea, de la eveniment.
Decizia înseamnă că, pentru prima dată de la Acordul de la Paris din 2015 - la elaborarea căruia Franța a contribuit și pe care l-a apărat cu fermitate de atunci - un summit COP va avea loc fără conducerea franceză de rang înalt.
Disputa adâncește, de asemenea, o ruptură tot mai mare între Franța și Azerbaidjan cu privire la sprijinul militar al Parisului pentru rivalul istoric al Baku, Armenia.
Disputa de la COP a început miercuri dimineață, când Ilham Aliyev, președintele Azerbaidjanului, a folosit o reuniune a liderilor insulelor pentru a ataca Franța și Olanda pentru „neocolonialismul” lor, pe care l-a legat de schimbările climatice.
„Așa-numitele teritorii de peste mări ale Franței și Olandei, în special în Caraibe și Pacific, sunt printre cele mai grav afectate de schimbările climatice. Vocile acestor comunități sunt adesea suprimate brutal de către regimuri”, a declarat Aliyev la summitul liderilor țărilor insulare mici în curs de dezvoltare din cadrul COP29.
Aliyev a susținut că Franța a provocat „degradarea mediului” în aceste teritorii, pe care le-a descris drept „colonii”, citând testele nucleare din Polinezia Franceză și Algeria. De asemenea, el a acuzat Guvernul președintelui francez Emmanuel Macron că este responsabil pentru izbucnirile violente din Noua Caledonie de la începutul acestui an.
„Parlamentul European și Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei... au devenit simboluri ale corupției politice și împart responsabilitatea cu Guvernul președintelui Macron pentru uciderea unor oameni nevinovați”, a declarat Aliyev.
Problema Noii Caledonii atinge un punct sensibil în Franța.
Statul francez a fost zguduit de violențe mortale în luna mai, după ce parlamentarii francezi au sprijinit modificări ale constituției locale, la care s-au opus activiștii pentru independență. Protestele au izbucnit și, de atunci, 13 persoane au murit în confruntările cu poliția.
Pe măsură ce violențele au luat amploare, Franța a acuzat Rusia și Azerbaidjanul că au alimentat tulburările prin „promovarea ideii că Franța este un stat colonialist”.
Wopke Hoekstra, șeful UE pentru climă, a intervenit miercuri în apărarea Franței, prezentând țara pe X ca fiind „una dintre cele mai importante voci din lume în ceea ce privește acțiunile climatice”.
El a adăugat: „Indiferent de orice dezacorduri bilaterale, COP ar trebui să fie un loc în care toate părțile să se simtă libere să vină și să negocieze cu privire la acțiunile climatice”.
Olandezii, de asemenea, s-au apărat.
Într-o declarație împărtășită cu POLITICO, un purtător de cuvânt al Ministerului olandez de Externe a respins „categoric opiniile nefondate ale conducătorului azer cu privire la represiune” în teritoriile olandeze de peste mări.
Disputa privind acuzațiile lui Aliyev este cea mai recentă dintr-o serie de controverse legate de runda din acest an a discuțiilor privind clima, regimul lui Aliyev fiind criticat copios de apărătorii drepturilor omului pentru reprimarea disidenților înainte de discuții.
Țara gazdă a COP29 a fost, de asemenea, criticată de ONG-urile din domeniul climei pentru că a continuat să investească în combustibili fosili, încheind chiar noi acorduri în cadrul summitului.
În timpul discursului său de deschidere de marți, Aliyev a apărat producția continuă de petrol și gaze a țării sale, atacând ceea ce a numit „standarde duble” din partea țărilor occidentale care importă aceste produse din Azerbaidjan.
Pannier-Runacher, ministrul francez pentru climă, a descris, de asemenea, sprijinul țării gazdă a COP29 pentru combustibilii fosili drept „inacceptabil”.
„Acest lucru este nedemn de o președinție a COP”, a spus ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News