Află cât valorează ajutorul militar acordat de Franța pentru Ucraina.
Acuzată de Germania că nu își face datoria în ceea ce privește ajutorul acordat Ucrainei, Franța a ripostat la sfârșitul săptămânii trecute, publicând pentru prima dată o listă a echipamentelor militare livrate Kievului între începutul războiului și 31 decembrie.
Potrivit francezilor, ajutorul lor militar este în valoare de 2,6 miliarde de euro, mult mai mult decât cele doar 635 de milioane de euro calculate de Institutul Kiel, un grup german care întocmește o listă autorizată a țărilor care promit armament pentru Ucraina. Acest index arată că Germania este de departe cel mai mare donator european de ajutor militar pentru Ucraina - promițând 17,7 miliarde de euro.
”Franța a optat pentru eficiență operațională în ajutorul său militar pentru Ucraina: promiteți ceea ce puteți livra, livrați ceea ce puteți promite”, a scris pe Twitter ministrul Forțelor Armate din Franța, Sébastien Lecornu.
Livrările de arme franceze au fost în centrul unei disensiuni tot mai mari între Paris și Berlin, oficialii germani exprimându-și public frustrarea față de ajutorul militar mai mic al Franței. Cancelarul german Olaf Scholz a cerut în repetate rânduri un audit al contribuțiilor naționale, în contextul în care se discută despre modul de calibrare a unui fond al UE pentru rambursarea țărilor pentru donațiile lor militare către Kiev.
Sugestia președintelui francez Emmanuel Macron de săptămâna trecută, potrivit căreia ar putea fi desfășurate trupe occidentale în Ucraina, a adâncit dezacordurile dintre cele două țări.
Între timp, oficialii francezi își exprimă în particular frustrarea față de faptul că Germania refuză să trimită rachetele sale de croazieră cu rază lungă de acțiune Taurus, lucru care ar fi egalat Franța și Marea Britanie, care au predat rachetele lor similare SCALP și Storm Shadow.
Oficialii francezi, printre care Lecornu, au criticat mult timp metodologia Institutului Kiel, susținând că organizația germană utilizează angajamentele și nu livrările efective pentru a calcula contribuțiile țărilor. Săptămâna trecută, ministrul francez al Forțelor Armate a declarat în fața parlamentarilor că încurajează grupurile de reflecție franceze să elaboreze propriile lor clasamente.
Măsurarea eficienței este foarte dificilă. Susținătorii francezi susțin că o singură rachetă SCALP, în valoare estimată de 850.000 de euro, are un impact mult mai mare pe câmpul de luptă decât un tanc german Leopard 2, care costă peste 10 milioane de euro.
Există, de asemenea, o întrebare referitoare la câte promisiuni de ajutor sunt îndeplinite cu adevărat.
Jumătate din angajamentele Occidentului privind echipamentul militar nu ajung la timp, s-a plâns luna trecută ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, dând greutate afirmației Franței că există o diferență între vorbe și fapte.
Lista franceză a armelor livrate include 1.002 sisteme de lansatoare de rachete antitanc AT4, 30 de obuziere autopropulsate Caesar, două sisteme de apărare antiaeriană Rattlesnake NG, șase sisteme de rachete Mistral și un sistem de rază medie de acțiune sol-aer/terestru (SAMP/T) Mamba.
Pentru a ajunge la cifra de 2,6 miliarde de euro, Franța calculează costul de înlocuire a materialului - dacă acesta nu este înlocuit, cum este cazul unor vehicule blindate donate mai vechi, atunci nu este luat în considerare în suma finală.
Cu toate acestea, echipamentele de mare valoare, cum ar fi rachetele sol-aer Crotale și Aster, rachetele Mistral și rachetele cu rază lungă de acțiune SCALP, nu sunt enumerate în lista de donații a ministerului din cauza temerilor că ar putea oferi Rusiei informații despre stocuri.
Oficialii francezi insistă, de asemenea, că ajutorul pentru Ucraina nu ar trebui să vină pe cheltuiala armatei franceze.
”Principiul cardinal este de a nu ne afecta capacitățile. Sprijinind Ucraina, nu am privat niciodată armata de nicio capacitate operațională”, a declarat vineri un oficial al ministerului francez al Forțelor Armate, conform POLITICO.
De asemenea, lista Franței nu include armament pentru acest an. Sunt așteptate mai multe rachete SCALP, sute de bombe, 12 Cezar și 100 de drone kamikaze, iar Franța a semnat la jumătatea lunii februarie un acord bilateral de securitate de 3 miliarde de euro cu Ucraina.
În propriul acord bilateral de securitate cu Ucraina, semnat luna trecută, Germania a promis un nou pachet de sprijin militar de 1,1 miliarde de euro.
De asemenea, nu se pune la socoteală nici anunțul lui Macron potrivit căruia Parisul va contribui la o inițiativă cehă de a cumpăra 800.000 de obuze de artilerie din afara UE pentru a ajuta Ucraina - o schimbare semnificativă în ceea ce privește accentul obișnuit al țării de a investi în capacitățile militare ale Europei.
Cu toate acestea, în timp ce țări precum Olanda și Belgia și-au anunțat deja contribuțiile, Parisul are încă întrebări înainte de a semna un cec pentru țări din afara UE, cum ar fi India sau Coreea de Sud. Vrea să știe dacă Praga vorbește despre muniție reală de serie care poate fi livrată în câteva săptămâni sau mai degrabă despre ”capacitate de producție”, caz în care Franța ar prefera să investească în companii europene. Macron se va deplasa marți la Praga.
Institutul Kiel își menține cifrele, care se bazează pe anunțuri publice încrucișate cu informații publice privind stocurile naționale.
Vorbind la Conferința de Securitate de la Munchen de luna trecută, Christoph Trebesch, care conduce lucrările la baza de date care acoperă ajutorul militar, financiar și umanitar acordat Ucrainei, a declarat că echipa a omis doar nouă platforme de artilerie Cezar în analiza sa anterioară a donațiilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu