Franța a devenit prima țară din lume care face din avort un drept constituțional - guvernul afirmând că această măsură este un răspuns la înăsprirea legislației din SUA.
Publicitate
Un proiect de lege care a fost adoptat de Senatul francez, în urma unui vot la 28 februarie, a fost aprobat cu un vot copleșitor de 780-72 în urma unei sesiuni comune a parlamentului de luni.
"Trimitem un mesaj tuturor femeilor: corpul tău îți aparține și nimeni nu poate decide în locul tău", a declarat premierul Gabriel Attal în fața deputaților și senatorilor reuniți pentru un vot special sub plafoanele aurite ale Palatului Versailles, la periferia Parisului.
Au fost scene de bucurie în toată Franța, în timp ce activiștii pentru drepturile femeilor au salutat măsura promisă de președintele Emmanuel Macron, după o retrocedare a dreptului la avort în Statele Unite, unde Curtea Supremă a anulat o hotărâre veche de 50 de ani care îl garanta în 2022.
Introducerea din legislația franceză spunea: "Din păcate, acest eveniment (din SUA) nu este izolat: în multe țări, chiar și în Europa, există curente de opinie care încearcă să împiedice cu orice preț libertatea femeilor de a întrerupe sarcina dacă doresc."
Într-o postare pe X, fostul Twitter, Macron a salutat "intrarea unei noi libertăți garantate de Constituție" și a invitat publicul să participe la o ceremonie cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, pe 8 martie.
Președintele Franței a declarat săptămâna trecută că guvernul său se angajează să "facă ireversibil dreptul femeilor de a face avort prin înscrierea acestuia în Constituție".
Niciunul dintre principalele partide politice franceze reprezentate în parlament nu a pus sub semnul întrebării dreptul la avort, care a fost dezincriminat în această țară în 1975.
Sondajele de opinie arată că aproximativ 80% dintre francezi susțin faptul că avortul este legal.
Se pare că Macron a sperat că revizuirea constituțională îl va diferenția de partidul francez de extremă dreapta Raliul Național înaintea alegerilor europene din iunie.
Raliul Național conduce în sondaje pe măsură ce se apropie alegerile, iar 46 dintre cei 88 de deputați ai săi, printre care și candidata de trei ori la președinție Marine Le Pen, au votat în favoarea revizuirii constituționale.
Le Pen l-a acuzat pe Macron că a folosit proiectul de lege pentru a obține puncte politice.
Modificarea Constituției este un eveniment rar în Franța. De când a fost promulgată, în 1958, Constituția franceză a fost modificată de 17 ori.
Ultima dată a fost în 2008, când parlamentului i s-au acordat mai multe puteri și cetățenilor francezi li s-a acordat dreptul de a-și prezenta plângerile la Curtea Constituțională, conform Sky News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu