Franța expulzează șase spioni ruși care operau "sub acoperirea diplomatică" a Ambasadei Federației Ruse

Franța expulzează șase spioni ruși care operau "sub acoperirea diplomatică" a Ambasadei Federației Ruse / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Franța expulzează șase spioni ruși care operau "sub acoperirea diplomatică" a Ambasadei Federației Ruse / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Șase spioni ruși care acționau sub acoperirea Ambasadei Federației Ruse din Paris au fost expulzați.

Franţa a decis să expulzeze şase spioni ruşi care operau sub acoperirea Ambasadei ruse de la Paris şi "ale căror activităţi s-au dovedit contrare intereselor naţionale", a indicat luni Ministerul Afacerilor Externe, transmite AFP.

"În urma unei anchete foarte îndelungate, Direcţia generală de securitate internă (DGSI) a descoperit duminică, 10 aprilie, o operaţiune clandestină întreprinsă de serviciile de informaţii ruse pe teritoriul nostru. Şase agenţi ruşi care operau sub acoperire diplomatică (...) au fost declaraţi persona non grata", a precizat Quai d'Orsay într-un comunicat.

Comunicatul menţionează că, "în lipsa ambasadorului Rusiei, nr. 2 a fost convocat la Quai d'Orsay în această seară pentru a i se comunica prezenta decizie".

Parisul a anunţat deja lunea trecută expulzarea a 35 de diplomaţi ruşi care desfăşurau activităţi "contrare intereselor franceze", iar MAE francez a precizat pentru France Presse că cei şase spioni se adaugă listei precedente.

Ministrul de interne francez Gerald Darmanin a elogiat pe Twitter activitatea contraspionajului francez, salutând şi faptul că "DGSI veghează din umbră asupra intereselor noastre fundamentale", scrie Agerpres.

Bogdan Aurescu a salutat adoptarea noului pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a salutat, luni, adoptarea noului pachet de sancţiuni privind Rusia (al cincilea pachet), subliniind importanţa unei implementări eficiente a acestora, şi a exprimat disponibilitatea discutării de noi sancţiuni, arată un comunicat al MAE transmis AGERPRES. El a participat la reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre ale UE (CAE), care a avut loc la Luxemburg.

Principalele subiecte de pe agendă au vizat răspunsul UE la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, iniţiativa UE - Global Gateway, adoptată în decembrie 2021, şi, la afaceri curente, Balcanii de Vest, precum şi evoluţiile din Libia şi Mali. În ceea ce priveşte criza din Ucraina, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat îngrijorarea pentru rapoartele tot mai numeroase privind crime de război şi crime împotriva umanităţii comise în Ucraina şi a subliniat susţinerea României pentru eforturile Curţii Penale Internaţionale (CPI) de a le investiga.

De asemenea, a arătat că România susţine acordarea de sprijin financiar şi cu resurse umane pentru CPI în vederea îndeplinirii mandatului său, precizează sursa citată. Şeful diplomaţiei române a prezentat, de asemenea, măsurile de sprijin ale autorităţilor române pentru Ucraina, amintind, pe lângă sprijinul persoanelor refugiate pe teritoriul României, şi funcţionarea hub-ului umanitar de la Suceava. A salutat anunţul Comisiei Europene, prin comisarul Adina Vălean, privind liberalizarea parţială a transporturilor rutiere de mărfuri venind în UE din Ucraina şi Republica Moldova, prin acordarea drepturilor de tranzit şi transport bilateral între UE şi cele două ţări şi recunoaşterea certificatelor de competenţă profesională (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel