Franța, Germania și Marea Britanie sancționează Iranul pentru furnizarea de rachete către Rusia

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Franța, Germania și Marea Britanie au anunțat marți impunerea de sancțiuni împotriva Iranului, acuzând Teheranul că furnizează rachete Rusiei pentru războiul său din Ucraina.

Cele trei țări europene au descris acest act drept o escaladare periculoasă a sprijinului militar oferit de Iran Moscovei, informează Politico.

„Aceasta este o escaladare suplimentară a sprijinului militar al Iranului pentru războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și va duce la ajungerea rachetelor iraniene pe teritoriul european, sporind suferința poporului ucrainean”, se arată într-o declarație comună emisă de Paris, Berlin și Londra.

Măsuri imediate și sancțiuni suplimentare

Cele trei țări au precizat că vor lua „măsuri imediate” pentru a anula acordurile bilaterale privind serviciile aeriene cu Iranul. În plus, vor sancționa entitățile și persoanele implicate în programul iranian de rachete balistice și în transferul de arme către Rusia.

„De asemenea, vom colabora pentru a impune sancțiuni asupra Iran Air”, compania aeriană de stat iraniană, au adăugat oficialii europeni.

SUA confirmă sprijinul militar al Iranului pentru Rusia

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, aflat într-o vizită la Londra, a confirmat marți că Iranul a furnizat rachete balistice Rusiei și a promis noi sancțiuni americane împotriva Teheranului. „Această evoluție și cooperarea tot mai strânsă dintre Rusia și Iran amenință securitatea europeană”, a declarat Blinken.

El a adăugat: „Furnizarea de rachete iraniene permite Rusiei să folosească mai mult din arsenalul său pentru ținte aflate la distanțe mai mari de linia frontului, în timp ce noile rachete primite din Iran vor fi folosite pentru ținte mai apropiate”.

Statele Unite și Uniunea Europeană au impus deja numeroase sancțiuni împotriva Iranului din cauza programului său nuclear, abuzurilor asupra drepturilor omului și sprijinului pentru invazia Rusiei în Ucraina.

Apel la oprirea sprijinului pentru Rusia

În declarația lor comună, Franța, Germania și Marea Britanie au cerut Iranului să înceteze imediat orice formă de sprijin pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei și să oprească dezvoltarea și transferul de rachete balistice.

Această decizie de sancționare vine în contextul în care țările occidentale încearcă să contracareze cooperarea militară dintre Rusia și Iran, o relație care amenință stabilitatea regională și siguranța europeană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel