Franţa a intrat în al patrulea val al pandemiei, anunţă purtătorul de cuvânt al Guvernului. Varianta DELTA este dominantă în Hexagon.
Guvernul francez continuă cu noul său plan de combatere a noilor infecţii cu COVID-19 şi diminuează presiunea care ar putea afecta din nou spitalele cu unele modificări precum amenzi reduse, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Gabriel Attal, relatează Reuters.
Am intrat în al patrulea val al epidemiei, a declarat Attal după o reuniune a guvernului francez.
Planul include în special necesitatea unui permis de sănătate într-o gamă largă de locaţii precum restaurante sau cinematografe şi vaccinarea obligatorie pentru personalul din domeniul sănătăţii, fiind unele dintre cele mai dure măsuri anti-Covid din Europa, scrie Agerpres.
O mare parte din cazurile noi constituie varianta Delta extrem de contagioasă care „contaminează la viteză de trăsnet”, reprezentând 80% din infecţii, a adăugat el: „Am intrat într-un al patrulea val al virusului ... Dinamica pandemiei este extrem de puternică. Vedem un val mai rapid, o pantă mai abruptă decât toate precedentele".
În ultimele câteva zile, numărul total al infecţiilor a depăşit 10.000 de cazuri. Luni, cifra era de 4.151 cazuri şi 20 de decese.
Attal a reamintit că guvernul ia toate măsurile pentru a se asigura că acest nou val nu este „mai devastator” şi una dintre modalităţile definite de a limita circulaţia activă a virusului şi de a preveni mutarea acestuia într-un nou tip de variantă a fost vaccinarea.
„Vaccinarea limitează drastic numărul de forme grave", a spus el, subliniind că cifrele actuale ale campaniei generale de vaccinare din Franţa nu au fost suficiente.
Peste 100.000 de anti-vacciniști au ieşit în stradă săptămâna trecută pentru a se opune planului propus de guvernul Macron de a face vaccinarea obligatorie pentru lucrătorii din domeniul sănătăţii şi de a impune restricţii de intrare în locuri publice, cafenele, restaurante, centre comerciale şi transportul public pe distanţe lungi pentru cei care sunt nevaccinate.
De miercuri intră în vigoare prima fază a permisului de sănătate - dovezi digitale pentru a arăta vaccinarea sau un test PCR / antigen negativ.
Nerespectarea regulilor de aprobare a sănătăţii va determina pedepse puternice variind de la 1.500 de euro (1.770 dolari) pentru prima dată la 45.000 de euro (53.102 dolari) pentru infractorii reincidenţi, împreună cu un an de închisoare.
Anti-vacciniștii francezi au etichetat această mişcare drept „dictatură a sănătăţii”, într-un moment în care mai multe ţări din lume aşteaptă accesul la vaccinuri împotriva COVID-19.
Attal a spus că guvernul nu va fi descurajat şi nici „nu va ceda dictaturii de imagini şocante, lozinci revoltătoare”, conform Mediafax.
Călătorii care se întorc în Anglia din Franța vor fi obligați să stea în carantină săptămâna viitoare chiar dacă sunt vaccinați complet, după ce miniștrii au făcut o modificare în ultimul moment a normelor care au intrat în vigoare de luni.
Începând cu 19 iulie, tuturor britanicilor care au două doze de vaccin anti-COVID venind înapoi din țările de pe lista portocalie, li s-a spus că nu vor trebui să stea în carantină la domiciliu timp de 10 zile. Acest lucru va rămâne valabil pentru toate țările din zona portocalie, cu excepția Franței. Această decizie i-a înfuriat pe britanicii deoarece a fost anunțată pe ultima sută de metri. Oamenii își cumpăraseră deja bilete spre Franța, știind că vor fi exceptați de la carantină, dar Guvernul s-a răzgândit brusc. Autoritățile britanice susțin că există îngrijorări cu privire la această țară, având în vedere creșterea numărului de cazuri de infectare cu varianta BETA, identificată pentru prima dată în Africa de Sud.
Mai mult, cei care vin din Franța nu doar că vor sta în carantină începând cu 19 iulie, dar vor fi și obligați să facă teste anti-COVID. Orice vaccinat care vine din Franța sau care a fost în Franța în ultimele 10 zile, după 19 iulie va putea să părăsească carantina după ziua a cincea folosind sistemul „test to release", care constă într-un test făcut în ziua a cincea. Costul acestui test este acoperit de fiecare individ în parte.
Totodată, toți călătorii vor fi nevoiți să facă un test înainte de plecare și să completeze formularul de localizare a pasagerilor, cei care au avut ambele doze de vaccin trebuie să prezinte dovada certificatului de vaccin prin intermediul aplicației NHS sau pe o scrisoare tipărită. Pe lângă acest test, călătorii care ajung în Anglia din Franța, vor fi obligați să facă încă doua teste adiționale – unul în ziua 2 și celălalt în ziua 8. Aceste teste trebuie programate din timp și sunt făcute de către clinicile private, costurile fiind suportate de călător.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu