Franța insistă să naționalizeze compania de electricitate EDF. Ce sumă este dispusă să plătească pentru ca aceasta să intre înapoi în propritatea statului

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Guvernul francez s-a oferit să plătească aproximativ 9,7 miliarde de euro (9,9 miliarde de dolari) pentru naționalizarea completă a companiei de Electricite de France SA, în încercarea de a rezolva problemele generatoarelor nucleare de energie electrică.

Publicitate

Ministerul de Finanțe al Franței a declarat marți într-o declarație că va oferi 12 euro pe acțiune pentru a achiziționa 16% din EDF, potrivit Bloomberg.

Acțiunile companiei, care fusese suspendată din 13 iulie în așteptarea detaliilor planului, au crescut cu 15% la 11,75 euro începând cu ora 9:10 la Paris.

”Prețul este la un nivel foarte apreciat, ținând cont de concurenți și de condițiile pieței”, a spus Gregory Lafitte, analist la Tradition. El a spus că majoritatea estimărilor pentru prețul ofertei au fost între 10,50 și 12,50 euro.

În mijlocul celei mai grave crize energetice din Europa dintr-o generație, Franța dorește să transfere EDF, o comapanie încărcată cu datorii, înapoi în proprietatea deplină a statului pentru a reduce dependența țării de combustibilii fosili importați.

Reactoarele existente ale utilității suferă de deteriorarea fiabilității, în timp ce întârzierile de construcție și costurile pentru noile instalații au crescut. Această performanță slabă, combinată cu un plafon impus de Guvern pentru prețul energiei electrice, a făcut ca povara datoriei EDF să fie din ce în ce mai volatilă

Potrivit declarației, deținătorilor datoriilor convertibile ale companiei li se vor oferi 15,64 euro pentru fiecare obligațiune. Propunerea va fi înaintată finanțatorilor Autorite des Marches până la începutul lunii septembrie.

Citește și:

”Motorul” nuclear al Franței cedează: fisuri și anomalii îngrijorătoare. Creșteri record de preț la energie și producție minimă

Motorul nuclear” al Franței (și Europei) s-a blocat. Jumătate din cele 56 de reactoare împrăștiate în țară sunt în prezent închise din motive de întreținere, întreruperi legate de temperaturile ridicate, iar acum și din cauza unei defecțiuni de serie care îngrijorează tot mai mult autoritățile, potrivit Europa Today.

Este o situație de urgență care vine chiar în mijlocul crizei energetice agravată de războiul din Ucraina, cele 27 de țări UE încercând să închidă robinetele de petrol și gaze din Rusia.

Comisia Europeană, în planul său RePowerEu, tocmai a prezentat energia nucleară drept una dintre sursele imediat necesare pentru a rezista crizei provocate de conflictul din Ucraina. Dar știrile care vin din Franța nu sunt reconfortante... citește mai mult AICI.

Citește și: 

Macron vrea monopolul de stat pe energia nucleară franceză

”Astăzi confirm intenția statului de a deține 100% din acțiunile EDF”. Noul premier francez Elisabeth Borne a reiterat ceea ce președintele Emmanuel Macron anunțase deja în timpul campaniei electorale: Parisul vrea controlul deplin al companiei care administrează centralele nucleare din Franța, potrivit Europa Today.

Faptul că un guvern condus de liberali (și liberaliști) vrea să revină la monopolul public poate părea contradictoriu în afara granițelor transalpine, cu atât mai mult când se consideră că acest lucru ar deschide un front cu Bruxelles-ul în materie de concurență.

Dar problema este că nimeni nu mai dorește să investească într-o companie care are fisuri în reactoare și conturi, în timp ce Macron trebuie să țină sub control prețurile facturilor. 

În 2021, datoria companiei EDF s-a ridicat la 42,3 miliarde EUR

La începutul lunii martie, a anunțat o scădere cu 26,2 miliarde de euro a marjei brute de exploatare pentru 2022 datorită, pe de o parte, creșterii volumului de energie electrică vândută la preț redus din ”motive de stat” (adică pentru a contracara creșterea prețurilor la gaz), iar pe de altă parte, scăderea producției nucleare legată de o problemă de coroziune a mai multor reactoare.

De fapt, aproape jumătate din cele 56 de reactoare ale Franței sunt în prezent închise. În afară de operațiunile de întreținere de rutină programate de ceva timp, unele întârziate și din cauza pandemiei, a împinge EDF să suspende o parte din producție este o presupusă problemă de fabricație a unei părți din reactoare identificate la sfârșitul anului 2021.

Cu alte cuvinte, acestea sunt fisuri de 3 mm adâncime care au apărut pentru prima dată pe un circuit de urgență al unui reactor de la centrala Civaux. Această problemă are un nume, ”coroziunea la stres”, au spus inginerii EDF.

În ciuda dimensiunii reduse a defectului, este ”un fenomen grav”, deoarece se află în interiorul reactorului, a explicat președintele Autorității Transalpine de Securitate Nucleară, Bernard Doroszczuk, în cadrul unei audieri în Parlament.

De aici, decizia de a opri toate cele 12 reactoare care au fost construite... citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel