Somnolența legislativului francez pare a fi disipată în aceste zile, de către prezentarea, în primă lectură, a unei propuneri legislative, denumită legea Retailleau, cu privire la prevenirea actelor de vandalism si violență din timpul manifestațiilor de stradă.
Evoluția așteptată a legii vine ca urmare a manifestațiilor gilets jaunes, care, de luni de zile, cu exactitate de ceas elvețian, au loc, la sfârșitul fiecărei săptămâni. Astfel, legea Retailleau vine cu propuneri îndrăznețe dar extrem de controversate. Aceste propuneri sigur vor avea efecte pentru întreaga Europă. În primul rând, propunerea sprijinită de către guvern și majoritatea parlamentară din jurul partidului macronist, La Republique en Marche, este privită ca un test pentru toate capitalele europene, unde, de aproape o generație, dreptul la manifestație a devenit sinonim cu dreptul la violență și injurie continuă. Europa vestică nu își mai aduce aminte de când nu a mai avut manifestații fără gaze lacrimogene și bastonade, fără violență sau fără televizarea unor grupuri minuscule radicale care pur și simplu puneau stăpânire pe spațiul fizic al manifestației și o transformau în câmp de luptă.
Propunerea Retailleau a trecut de Senat, însă, cu schimbări masive de limbaj. Forma inițială prevedea un limbaj direct și pe alocuri dur, în vederea preveniriii violențelor din timpul manifestațiilor și pedepsirea autorilor acestora. Senatul francez a îndulcit forma inițială, dar a păstrat câteva elemente, devenite, contondente, in hemiciclul Adunării Naționale, camera decizională. Majoritatea prezidențială a menținut și promovat propunerile dure, pe când socialiștii și stânga alternativă au contestat vehement legea, preferând menținerea unui status-quo care astăzi permite organelor de poliție și jandarmerie să aibă puține intrumente de prevenire a evenimentelor violente de pe străzile Franței.
Dintre propunerile legislative, câteva ne-au reținut atenția, pentru că ele dau dimensiunea a ceea ce se va întâmpla și în alte țări europene, dacă legea franceză va fi aprobată. Astfel legea Retailleau oferă noi instrumenete de luptă împotriva vandalismului și celor care atacă, distrug sau crează turbulențe în timpul manifestațiilor de stradă. Prima măsură, cea mai contestată de altfel, este impunerea unui perimetru de securitate unic, în funcție de numărul de participanți la manifestație, organizat de către forțele polițienești. Acest perimetru de securitate, va fi aplicat cu șase ore înainte de începerea manifestației și va reprezenta singurul punct autorizat de acces la locul acesteia. Altfel spus, dacă nu intri prin acel punct de flux, organizat de către poliția franceză, legea va permite expulzarea ta imediată din manifestație, după o cercetare, prin palpare, a hainelor si bagajelor celor în cauză. Acest perimetru de securitate va fi utilizat pe întreaga durată a manifestației și va fi și traseul de plecare a mulțimii, după ce manifestația s-a incheiat, la ora convenită cu organizatorii. Practic, metodologia este simplă, numărul celor care intră prin perimetrul de securitate la manifestație trebuie să fie exact cu cel al celor care părăsesc manifestația. Variațiile dintre cele două cifre (intrare și ieșire) oferă organelor de ordine date în timp real despre numărul celor care rămân ilegal, deci cei care au potențial de a provoca dezordine publică și a opera distrugeri.
A doua măsură, care poate deveni cea mai dură și o premieră în domeniu legislativ specific din Europa, este aceea că prefectul regiuniii respective, adică reprezentantul guvernului în teritoriu, va putea emite decizii administrative de interzicere a prezenței la manifestații a acelora care au deja un istoric de participare la violență. O măsură caracterizată ca fiind napoloniană, acest istoric va fi catalogat și regăsit printr-un fișier de date, organizat de către poliția locală franceză, care va putea fi accesat doar de procurori special instruiți pentru asemenea evenimente și care vor asigura o permanență lângă prefect, pentru ca acesta sa poată lua decizia ce mai bună. Persoana aflată pe lista respectivă, practic, va primi ordin administrativ de interdicție de a participa la manifestație. O asemenea măsură, deja implica o reducere substanțială a dreptului cetățenilor la a manifesta, drept sacrosanct al republicii. Din acest moment criticii vorbesc deja nu numai de o încălcare a drepturilor omului, dar și de o amenințare la libertățile cetățenești, având în vedere că această măsură se leagă și de impunerea unor sancțiuni penale drastice pentru cei care încalcă interdicția ordonată de către prefect. Pentru Franța un astfel de comportament al instituțiilor de forță reprezintă o schimbare masivă de viziune asupra modului prin care se vor rezolva și resorbii viitorele manifestații violente.
O altă noutate apărută este instituirea delictului penal de acoperire a feței. Cum a devenit o obișnuință ca principalii actori violenți din cadrul manifestanților să poarte cagule pe față pentru a nu fi identificați, acest lucru va devenii, conform noii legi, act penal și se va pedepsi cu închisoare până la un an sau amenzi usturătore. Succesivele încălcări ale acestei interdicții va duce sigur la condamnări cu privațiune de libertate. Această măsură draconică a fost propusă de către patronatele și sindicatele din industria restaurantelor si turismului, excedate de pierderile suferite anul trecut prin închiderea activității lor ca urmare a atacurilor bine organizate a vandalilor din cadrul manifestațiilor. Pierderea de ore muncă, de material mobil și imobil a dus la reduceri substanțiale ale activităților hotelurilor și restaurantelor, dar și la mărirea primelor de asigurare pe care aceștia trebuie să le platească pentru cauză de distrugere ca urmare a atacurilor de la finalul manifestațiilor de protest.
Iată că avem de a face cu o majoră schimbare de politică judiciară a guvernului francez precum și de o lărgire a paletei politicii naționale de securitate. Dacă până acum, numai SUA aveau liste de interdicție (no fly lists) pentru călătorii periculoși, cu avionul sau trenul, Franța acum propune o listă a potențialelor persoane dispuse să arunce cu pietre din caldarâm și la adevărate lupte de stradă cu forțele de ordine. Eficiența acestor măsuri de îndiguire a violențelor stradale, odată aprobate in Adunarea Națională, dacă ele vor fi eficiente în reducerea violențelor, atunci sigur ele vor fi copiate și de alte membre ale UE. Manifestantul de serviciu, plătit cu un hamburger și 10 euro pentru fiecare piatră aruncată va fi pus la grea încercare.
Notă: Titlul și intertitlurile aparțin redacției, textul aparține autorului
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News