Franţa, Marea Britanie şi Germania, cele trei semnatare europene ale acordului din 2015 asupra programului nuclear iranian, au îndemnat duminică la "oprirea escaladării tensiunilor şi la reluarea dialogului", potrivit unui comunicat comun, citat de AFP şi Reuters.
"Suntem îngrijorate de riscul ca acordul din 2015 să fie reziliat, sub presiunile sancţiunilor impuse de SUA şi în urma deciziei Iranului de a nu mai aplica mai multe dintre dispoziţiile centrale ale acordului", notează Parisul, Londra şi Berlinul.
"Ţările noastre sunt profund îngrijorate de atacurile la care am asistat în Golful Persic şi dincolo de el, precum şi de deteriorarea securităţii în regiune. Credem că a venit momentul să acţionăm în mod responsabil şi să căutăm mijloace pentru a opri escaladarea tensiunilor şi a relua dialogul", se spune în comunicat.
Pentru Franţa, Marea Britanie şi Germania, "riscurile sunt atât de importante încât este necesar ca toate părţile implicate să ia o pauză şi să ia în calcul consecinţele posibile ale acţiunilor lor".
Iranul a decis în mai, la un an după retragerea unilaterală a SUA din acordul internaţional din 2015 menit să limiteze programul său nuclear, să nu mai plafoneze rezervele sale de apă grea şi uraniu îmbogăţit. După aceasta, Washingtonul a impus noi sancţiuni împotriva mai multor sectoare ale economiei iraniene.
Teheranul a anunţat la 8 iulie că produce deja uraniu îmbogăţit la nivelul de cel puţin 4,5%, un nivel interzis de acord.
"În timp ce noi continuăm să susţinem acordul, continuarea lui depinde de respectarea deplină de către Iran a obligaţiilor sale", au atenţionat duminică cele trei ţări europene, pentru care "semnale de bunăvoinţă sunt necesare de urgenţă din partea tuturor părţilor".
Acordul din 2015 a fost semnat de Marea Britanie, Germania, Franţa, Uniunea Europeană, SUA, Iran, China şi Rusia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci