În Franța sunt anunțate noi greve, pe fondul intenției președintelui Emmanuel Macron de a crește vârsta de pensionare.
Aproximativ 300 de demonstrații sunt așteptate marți în toată Franța, iar poliția estimează că vor participa între 1,1 milioane și 1,4 milioane, conform BBC.
Președintele Macron a numit reforma „esențială” din cauza deficitelor prognozate pentru sistemul de pensii al Franței în următorii 25 de ani, potrivit analizei Consiliului Consultativ pentru Pensii independent. Pe lângă creșterea vârstei de pensie cu doi ani, guvernul spune că lucrătorii ar trebui să contribuie timp de 43 de ani la fondul de pensii comun al Franței înainte de a avea o pensie completă.
Țările vecine au crescut deja vârsta de pensionare în ultimii ani pentru a reflecta speranța de viață mai lungă. Italia, Germania și Spania s-au îndreptat către creșterea vârstei oficiale de pensionare la 67 de ani, în timp ce în Regatul Unit este în prezent de 66 de ani.
Bogdan Chirieac, analist politic, a fost invitat telefonic la postul de televiziune Antena 3 CNN, unde a vorbit despre protestele anunțate în Franța și a făcut o paralelă cu situația sistemului de pensii din România:
„În Franța se discută majorarea vârstei de pensionare. Țările occidentale vor să mențină sistemul de pensii sustenabil. În aceste state, și odată cu creșterea duratei medii de viață, se impune creșterea vârstei de pensionare. Este nepopulară măsura, acolo nu există decât pensii pe contributivitate, dar e necesară această majorare. Guvernele trebuie să ia și măsuri nepopulare, în interesul general. Asta încearcă să facă Emmanuel Macron și guvernul său“, a spus Bogdan Chirieac.
„Și la noi sunt foarte multe nemulțumiri. Să ne așteptăm și noi la proteste, că și la noi se vorbește de faptul că e posibil să crească vârsta de pensionare?“, a întrebat jurnalista Berta Popescu.
„La noi mă aștept la proteste dacă se taie cumva pensiile speciale. În mod ciudat, oamenii muncii din orașe și sate vor ieși în stradă să se revolte că de ce sunt tăiate pensiile speciale, fără ca ei să fie beneficiari de pensii speciale.
Creșterea vârstei de pensionare ar fi și absurdă în țara noastră, fiindcă peste 2 miliarde de euro din bugetul de pensii nu sunt pe contributivitate. Deci, ce rost ar avea să majorezi vârsta de pensionare? Nu știu cum se va echilibra bugetul pensiilor. Văd că alte state nu acceptă să-l dea la infinit din bugetul de stat.
La noi e un subiect atât de fierbinte încât nimeni nu are curaj și probabil nici nu va avea curaj până după alegerile viitoare, iar atunci depinde cine iese președinte și așa mai departe“, a spus, la Antena 3 CNN, analistul politic Bogdan Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News