Franța a fost aruncată în haos politic după ce Frontul Nou Popular de stânga (FNP) a câștigat alegerile parlamentare, dar nu a obținut o majoritate absolută, potrivit Reuters.
Rezultatul surprinzător a generat afirmații că țara ar putea deveni inguvernabilă, fără ca vreun partid să poată trece legislația, cu doar două săptămâni înainte ca Parisul să găzduiască Jocurile Olimpice de vară. Acest scenariu este fără precedent de la crearea celei de-a Cincea Republici Franceze de către generalul de Gaulle în 1958.
S-a speculat că Franța ar putea avea nevoie de o nouă constituție dacă președintele Macron nu reușește să construiască o coaliție largă. Gabriel Attal, prim-ministrul în vârstă de 35 de ani, a declarat că va demisiona luni, dar ar putea fi rugat să continue într-un rol interimar până după Jocurile Olimpice. Attal a spus: "Nu a apărut nicio majoritate... mâine va începe o nouă eră.”
Jean-Luc Mélenchon, liderul radical de stânga care este adesea comparat cu Jeremy Corbyn, a revendicat victoria și a cerut ca frontul să fie lăsat să formeze un guvern. Într-un discurs adresat susținătorilor, Mélenchon, în vârstă de 72 de ani, a promis implementarea unui program de stânga dur, care include o creștere de 14% a salariului minim, o interdicție de a crește prețul bunurilor esențiale și o reducere a vârstei de pensionare de la 64 la 60 de ani.
El a mai promis creșteri ale cheltuielilor publice de cel puțin 150 de miliarde de euro în următorii cinci ani, finanțate prin creșteri de taxe. Politicianul de stânga, care a fost acuzat de antisemitism pentru criticile sale la adresa Israelului, a declarat că FNP a ieșit victorios în alegerile convocate de președintele Macron și că este "gata să guverneze”. Comentatorii au spus că Franța se confruntă cu o perioadă de incertitudine, cu un parlament suspendat și niciun grup capabil să obțină o majoritate pe cont propriu.
"Înfrângerea președintelui și a coaliției sale a fost clar confirmată. Președintele trebuie să își recunoască înfrângerea.”, a spus Mélenchon.
Cu toate acestea, aliații lui Macron au respins cererile sale, spunând că stânga a obținut prea puțini deputați pentru a conduce țara. Într-un rezultat total neașteptat, FNP de stânga era pe cale să câștige între 182 și 193 de locuri în Adunarea Națională cu 577 de locuri, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Elabe - mai mult decât orice alt partid, dar mult sub majoritatea absolută de 289.
Performanța este un triumf pentru alianța care include socialiștii de masă, dar și partidul radical Franța Nesupusă al lui Mélenchon. Totuși, în ciuda retoricii, FNP ar avea nevoie de sprijinul altor partide pentru a trece legislația și toate au exclus colaborarea cu Mélenchon.
Stângii au sugerat că ar putea implementa o serie de politici fără a legifera și au insistat că Macron ar trebui să ceară unui membru al FNP să devină prim-ministru. Frontul a refuzat să spună cine ar fi candidatul său pentru acest rol și ar putea acum să se certe intern pe această temă. Prietenii lui Mélenchon au spus că acesta este alegerea evidentă.
Stéphane Séjourné, ministrul afacerilor externe, a spus că este evident că Mélenchon și aliații săi nu pot guverna țara. Adunarea Națională, partidul populist de dreapta dură, care a triumfat în primul tur al alegerilor săptămâna trecută, a suferit o mare lovitură în al doilea tur, ajungând pe locul al treilea, arată sondajele.
Blocată de acorduri electorale între centriștii lui Macron și FNP, Elabe a spus că ar câștiga între 136 și 144 de locuri. Liderul partidului, Marine Le Pen, în vârstă de 55 de ani, a spus că victoria Adunării a fost „doar amânată. Valul este în creștere. Nu a crescut suficient de mult de această dată, dar continuă să crească.”
Jordan Bardella, în vârstă de 28 de ani, președintele Adunării, a afirmat că aceasta a fost lipsită de victorie printr-o „alianță nenaturală” între tabăra lui Macron și stânga. Speranțele lui Le Pen și Bardella au fost spulberate când 131 de stângaci s-au retras din alegeri în circumscripții unde centriștii aveau șanse mai bune de a învinge dreapta populistă în al doilea tur, în timp ce 81 de centriști au făcut același lucru pentru a favoriza stânga.
"Din păcate, această alianță nenaturală dintre Macron și extrema stângă îi lipsește pe francezi de calea recuperării. Aceste acorduri au aruncat Franța în brațele extremei stângi.” a spus Bardella. "Franța este lipsită de majoritate din cauza aranjamentului dintre un președinte izolat și o stângă incendiară”, a mai adăugat el.
Macron a asistat la declinul centriștilor săi, dar era totuși pe cale să câștige până la 163 de deputați. Rezultatul a fost mult mai bun decât se temea Macron, al cărui mandat prezidențial urmează să se încheie în 2027. Comentatorii au spus că el a fost rănit, dar nu fatal, după ce a pariat pe alegerile parlamentare. Șeful de stat în vârstă de 46 de ani a surprins clasa politică franceză, inclusiv membrii propriului său guvern, când a dizolvat parlamentul după ce centriștii săi au fost învinși de Adunare în alegerile europene de luna trecută. Alianța sa avusese o majoritate relativă de 250 de locuri în parlamentul anterior.
„Franța are nevoie de o majoritate clară pentru a acționa cu serenitate și concordie”, a spus Macron când a anunțat alegerile anticipate. Rezultatul este orice altceva decât o majoritate clară, au spus comentatorii.
Anticipând o încercare a lui Macron de a diviza FNP și de a forma o coaliție largă care ar putea include socialiști moderați, Mélenchon a spus: „Vocea poporului trebuie respectată strict. Niciun subterfugiu sau aranjament nu va fi acceptabil. Președintele are puterea și datoria de a chema Frontul Nou Popular să formeze guvernul. Este pregătit. Frontul Nou Popular va aplica programul său și nimic altceva.”
Coaliția de stânga estimează că politicile sale vor costa cel puțin 150 de miliarde de euro în următorii trei ani, deși aliații lui Macron spun că suma reală va fi mai aproape de 300 de miliarde de euro. Mélenchon a spus că alegătorii au „respins clar" cel mai rău rezultat, care ar fi fost o victorie pentru Adunare. „Este o ușurare imensă pentru majoritatea covârșitoare a oamenilor din țara noastră. Acești oameni s-au simțit teribil de amenințați. Acum este sigur că au câștigat.”, a spus el.
Ministerul de Interne se temea de revolte în cazul unei victorii a dreptei populiste. În schimb, mii de stângaci au sărbătorit în centrul Parisului, fiind euforici după o victorie pe care puțini o prevăzuseră. Totuși, atmosfera s-a deteriorat rapid în Place de la République din capitală, unde aproximativ 500 de extremiști s-au ciocnit cu poliția. De asemenea, au fost probleme în Rennes, în Bretania și în Nantes, pe coasta Atlantic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News