Franța se pregătește să lanseze pe piață un vaccin împotriva pestei porcine africane

Fotografie de la mali maeder: Pexels
Fotografie de la mali maeder: Pexels

Un mic pas înainte pentru vaccinul care vizează combaterea pestei porcine africane. Acest lucru a fost comunicat de Agenția Franceză pentru Siguranța Alimentară (ANSES).

Pesta porcină africană a provocat deja pierderi semnificative în populațiile de mistreți și efectivele de porci, inclusiv în Uniunea Europeană, unde a fost detectată din 2014. În stadiul actual, boala, care nu poate fi transmisă la om, nu are leac.

”Ca parte a mandatului său de laborator național de referință pentru pesta porcină africană, Unitatea de Imunologie Virologică Porcină (VIP) a laboratorului Ploufragan-Plouzané-Niort ANSES a inactivat tulpina de virus Georgia 2007/1, care circulă în prezent în Uniunea Europeană”, se arată pe site-ul Agenției.

Rată mare de supraviețuire

Echipa a efectuat o serie de studii asupra acestei tulpini de virus confirmând atenuarea simptomelor la majoritatea porcilor infectați. Potrivit cercetătorilor, rata de supraviețuire a fost mult mai mare decât în ​​cazul tulpinii virale originale. ”Vaccinarea intramusculară este metoda cea mai utilizată în ferme”, a explicat Marie-Frédérique Le Potier, șefa laboratorului, scrie Agrifood.

În ceea ce privește problema vaccinării animalelor în sălbăticie, care prin circulație permit virusului să circule, omul de știință a precizat: ”Vaccinarea orală ar putea permite vaccinarea mistreților cu momeală. Această metodă a fost folosită pentru pesta porcină clasică la începutul anilor 2000 și a făcut posibilă eliminarea bolii din zonele în care era prezentă în Franț”.

ANSES a evidențiat și un alt rezultat promițător: încă de la două săptămâni de la vaccinare, porcii infectați dezvoltă un răspuns imunitar, care le permite să reziste infecției cu virusul pestei porcine africane fără a prezenta niciun simptom.

Vaccinul dezvoltat de oamenii de știință ai agenției franceze are avantajul de a nu fi produs prin manipulare genetică, ceea ce ar facilita autorizarea utilizării lui în natură, așa cum s-ar întâmpla în cazul mistreților. 

Pentru a transfera descoperirea științifică companiilor de farmacie veterinară, laboratorul ANSES a depus un brevet asupra vaccinului, cu sprijinul Societății de Accelerare a Transferului Tehnologic pentru a promova exploatarea acestui brevet de către industria farmaceutică veterinară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel