Pentru gigantul francez TotalEnergies și compania petrolieră chineză CNOOC, planurile pentru construcția mega-conductei de petrol brut din Africa de Est (Eacop) trebuie să meargă înainte în ciuda protestelor ecologiștilor.
Planul de a construi acesta nouă conductă a revoltat ecologiștii, care susțin că realizarea acestui proiect ar pune în pericol 12 rezervații naturale: o adevărată ”bombă climatică”, susțin aceștia. Dar pentru gigantul francez TotalEnergies și compania petrolieră chineză CNOOC, planurile pentru construcția conductei de petrol brut din Africa de Est (Eacop) trebuie să meargă înainte.
Proiectul presupune exploatarea câmpurilor descoperite în 2006 în Uganda, în regiunea Lacului Albert. Ideea este de a transporta țițeiul din Uganda printr-o conductă de 1443 km până la portul Tanga, Tanzania, înainte de a-l exporta. Va avea o capacitate de transport de 230.000 de barili de țiței pe zi, iar guvernele ambelor țări sunt interesate de beneficiile economice ale acestui proiect.
Planul a fost puternic criticat de organizațiile de mediu din Africa și din întreaga lume: un raport WWF a dezvăluit că de-a lungul traseului său conducta va traversa 12 rezervații ecologice, peste 200 de râuri și mii de ferme agricole, punând în pericol speciile amenințate precum cimpanzeii, hipopotami, elefanți, zebre, păsări exotice și gorile de munte.
În plus, conducta va trece nu departe de Lacul Victoria, o sursă de apă pentru 40 de milioane de oameni. Ca să nu mai vorbim de impactul asupra climei: 230 de mii de barili de petrol echivalează cu 35 de milioane de tone de CO2 pe an, sau de 6 ori emisiile anuale ale Ugandei. Conducta va fi apoi menținută la o temperatură constantă de 50ºC,explică ziarul LeSoir citat de Europa Today.
Două activiste pentru climă, Vanessa Nakate și Hilda Nakabuye, și-au sprijinit oponenții conductei, susținând ca Africa să se îndepărteze de combustibilii fosili. Pe lângă daunele aduse mediului, proiectul ar putea deveni o adevărată bombă socială, așa cum s-a întâmplat deja în trecut în alte țări ale continentului: ”Descoperirea petrolului în Nigeria, Angola și Republica Democratică Congo nu a adus prosperitate pe scară largă. A adus sărăcie, violență și pierderea pământurilor și culturilor tradiționale”, explică Nakate.
Potrivit Oxfam International, aproximativ 14.000 de familii își vor pierde pământul și mii de persoane vor fi strămutate financiar sau fizic. Despăgubirile oferite unor comunități sunt considerate a fi complet inadecvate.
Presiunea necruțătoare a grupurilor ecologiste, sub sloganul #StopEACOP, a determinat o listă tot mai mare de bănci și companii de asigurări să abandoneze proiectul conductei.
După Swiss Re, Zurich, Allianz Group, Axa și Scor, reasigurătorul german Hannover Re a declarat că nu vrea să se ocupe de proiect. Aproximativ cincisprezece bănci au întors spatele conductei de țiței din Africa de Est, inclusiv Barclays, Hsbc și Bnp Paribas.
Deși construcția acestei conducte este în întârziere cu câțiva ani (construcția a fost programată pentru 2016), Uganda, Tanzania, TotalEnergies și CNOOC nu par dispuse să se oprească: decizia finală a fost semnată în februarie anul trecut (FID) între părți.
Total a avut nevoie de mai mult de șase ani pentru a-i liniști pe investitori și oponenți, a trebuit să treacă printr-un parteneriat cu compania petrolieră chineză și să vândă încă 10% din acțiunile proiectului companiilor din Uganda și Tanzania.
Dezertările înregistrate până acum nu par să-i îngrijoreze pe liderii grupării franceze. Potrivit Financial Times și Biroul de Jurnalism de Investigație, brokerul de asigurări Marsh McLennan, cu sediul la New York, se va alătura proiectului, alături de o bancă sud-africană și una japoneză.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu