Franţa şi Germania, dragoste cu năbădăi. "Se ceartă ca un vechi cuplu" - spune şefa diplomaţiei de la Berlin

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Încă mai sunt conflicte nerezolvate între Franţa şi Germania. 

Se menţin divergenţele între Paris și Berlin, mai ales în ceea ce privește energia nucleară, a recunoscut Annalena Baerbock, ministrul de Externe german. Aceasta a subliniat că cele două țări, denumite "cele mai bune prietene din lume", au încă dispute asemenea unui cuplu vechi, potrivit Agerpres.

"Germania și Franța sunt, așa cum se știe, cele mai bune prietene din lume, dar, la fel ca în orice relație îndelungată, ne mai certăm din când în când", a declarat Annalena Baerbock pentru cotidianul francez Ouest-France, concentrându-se în special pe reforma problematică a pieței europene de electricitate.

Aceasta a adus în discuție energia nucleară, menționând diferențele de opinie de-a lungul timpului. În timp ce Germania și-a închis ultima centrală nucleară în aprilie, Franța rămâne angajată în utilizarea energiei nucleare ca parte esențială a aprovizionării cu energie.

Ministrul german a subliniat că această neînţelegere este o realitate pe care Parisul și Berlinul trebuie să le accepte și a sugerat că ar trebui să se concentreze mai degrabă asupra aspectelor care unesc cele două ţări, cum ar fi eforturile de a atinge neutralitatea în privința emisiilor de carbon.

Pentru a întări relația dintre cele două state, Baerbock a subliniat importanța consolidării încrederii, care implică interacțiuni între cetățeni, parteneriate puternice și muncă transfrontalieră. Ea a menționat exemplul regiunilor Alsacia și Baden-Wurttemberg, în care rezidenții sunt preocupați mai mult de facilitarea accesului la servicii medicale sau la spital în țara vecină și de dezvoltarea unei rețele de transport cu mare viteză.

Anul trecut, relațiile dintre Franța și Germania s-au tensionat în contextul conflictului din Ucraina, cu cele două țări exprimând divergențe privind strategia de abordare a creșterii prețurilor la energie, problema energiei nucleare și integrarea europeană în domeniul armamentului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel