EXCLUSIV  Franța și Germania fac "ziduri" în Schengen, cum este afectată România. Iulian Chifu: Ce ascund deciziile "unilaterale"

Inquam Photos/ Octav Ganea
Inquam Photos/ Octav Ganea

Germania și Franța provoacă îngrijorări prin reintroducerea de controale la frontiere în interiorul Spațiului Schengen. Dar care este adevăratul motiv?

Citește și - După Germania, și Franța suspendă Schengen-ul. ”Nu mai reușim să controlăm”

În contextul în care frontierele Schengen se închid, iată, Franța care, după Germania, a anunțat faptul că se reintroduc controale, l-am contactat pe Iulian Chifu, fost consilier de stat al premierului României, preşedinte  al Centrului de Prevenire a Conflictelor și profesor la SNSPA, pentru a explica care este adevăratul motiv din spatele acestor decizii. 

DC News: Statele care au reintrodus controalele la frontiere nu mai pot controla migrația? Ce se întâmplă cu aceste ”ziduri” care apar în interiorul UE? Mai mult, România vrea insistent să intre în Spațiul Schengen, din motive economice, dar alte state anulează această libertate prin decizia de a reintroduce controale. Nu pierd bani Franța și Germania în urma acestor decizii? 

De ce a introdus Franța, în mod unilateral, controale la frontiere în interiorul Schengen

"În Acquis-ul Schengen (n.red. Convenție de punere în aplicare a acordului Schengen) este introdusă și posibilitatea, în momente de criză, speciale, de a reintroduce, pe o perioadă limitată de timp, controalele la frontieră. Acest lucru se întâmplă, în primul rând, în contextul, de exemplu, în care avem o amenințare teroristă iminentă, aflux etc. Deci, există niște criterii în care un stat, în mod unilateral, poate, pentru o perioadă determinată de timp, să introduce aceste controale. Sigur, ele sunt legate de multe elemente, componente.

Unele dintre motivații sunt direct cele de care făceam vorbire, dar sunt și altele de altă natură, inclusiv politică. Dacă ne uităm la Guvernul Barnier și la tipul de susținere pe care îl are acest guvern, la încercarea de a diminua extrema dreaptă, sigur că problemele, haideți să le spunem legitime, din Spațiul Schengen, privind migrația excesivă, amenințările cu infracționalitatea sau excese ca radicalizarea, iată, au făcut, cel mai probabil, ca Guvernul Franței să ia această decizie, pe o perioadă limitată în timp", a spus Iulian Chifu.

Cum este afectată România. Cine acoperă costurile reintroducerii controalelor la frontiere

"Potrivit reglementărilor, Guvernul francez trebuie să comunice Comisiei Europene motivația, să vedem dacă se înscrie în regulile respective și care este perioada de timp în care se aplică un asemenea proces. Acest fapt nu afectează nici Spațiul Schengen, nici situația Schengen. Repet, este prevăzut controlul la frontiere chiar în Acquis-ul Schengen. Și cu atât mai puțin afectează ceea ce facem noi, România. Măsura se aplică tuturor statelor. Sigur că se introduc niște costuri privind controlul la frontieră sau costuri cu privire la controale cu o anumită țintă, amenințări teroriste, migrație ilegală sau alte categorii de elemente care pot afecta securitatea statului respectiv. Evident, costurile sunt acoperite de către oameni de afaceri, comerț, transportatori, toți cei care realizează comerțul internațional.

Sigur că este îngrijorător, pentru că ele se întâmplă în cascadă. Am avut cazurile Germania, Austria, Italia, care au introdus controale la frontiere pe diferite drumuri și canale de tranzit între Italia și Austria. Aceste lucruri se gestionează la nivelul Uniunii Europene și trebuie motivații serioase. În caz contrar, statul care introduce în mod abuziv, excesiv, peste reguli este imediat subiectul unei somații și apoi unui atac la Curtea Europeană de Justiție", a mai declarat profesorul Iulian Chifu, pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel