Franţa şi Statele Unite ale Americii vor coprezida un grup de lucru "tehnic" în cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică privind fiscalizarea economiei digitale, cu scopul de a ajunge la un acord în primul semestru din 2020, a anunţat joi ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, citat de agenţia EFE.
"Cred că suntem în situaţia de a avea o propunere până la finele anului", care să poată ulterior fi negociată şi să se ajungă la un acord până la mijlocul lui 2020, a spus secretarul general al OECD, mexicanul Angel Gurria, într-o declaraţie comună cu Le Maire, la Paris.
Gurria, care a felicitat "conducerea entuziastă" a Franţei în această problemă, a spus că pactul între Paris şi Washington, de la summit-ul G7 de la Biarritz, "a pus problema la un nivel corect" şi "ne va ajuta enorm".
În plus, a subliniat că sunt 130 de ţări implicate în această consultare pentru "a crea un model de fiscalitate a secolului XXI", şi nu doar cele 36 din OECD.
Acest pact franco-american, care derivă din angajamentul la care au ajuns la mijlocul lui iulie miniştrii din G7, serveşte pentru a calma tensiunile din ultimele săptămâni dintre Paris şi Washington determinate de impozitul impus de Franţa companiilor digitale, pe care SUA ameninţa că îl va contracara majorând taxele pentru vinul franţuzesc.
Le Maire a reamintit că Franţa s-a angajat în faţa SUA, care s-a simţit atacată, să renunţe la "taxa GAFA"' (pentru Google, Apple, Facebook şi Amazon) din momentul în care se va ajunge la un acord internaţional, fără a aştepta să fie ratificat de toate statele implicate pentru punerea sa în vigoare.
În plus, va înapoia companiilor diferenţa dintre impozitul pe care au trebuit să îl plătească de la începutul anului şi ceea ce vor trebui să plătească în urma sistemului internaţional care este în curs de a fi stabilit.
Acest sistem, după cum au convenit miniştrii din G7 şi cum ar vrea SUA, va fi aplicat tuturor companiilor, nu doar celor din sectorul digital.
Însă, în acelaşi timp, va include - aşa cum a cerut Franţa- o abordare pentru a ţine cont de specificitatea internetului şi de dificultatea de a impozita companiile care obţin profituri într-o ţară fără a avea, necesar, o prezenţă fizică.
Totodată, va trebui stabilit un sistem de fixare a unor praguri minime de impozitare a companiilor la nivel internaţional şi care să evite ca acele companii cu sediul în paradisuri fiscale să poată eluda impozitarea.
Ministrul francez, care săptămâna viitoare va merge la Washington pentru a se întâlni cu omologul său american, Steven Mnuchin, a estimat că principalele provocări pentru grupul de lucru va fi stabilirea unei legături fiscale între companii şi locul unde îşi desfăşoară activitatea, având sau nu o prezenţă fizică; nivelul impozitelor, tipul de companii şi specificitatea pentru cele digitale.
Pentru ministrul francez, "este o provocare colectivă", deoarece "economia secolului XXI este o economie digitalizată" şi "nimeni nu poate accepta ca o companie să facă venituri considerabile", fără a plăti impozite acolo unde le realizează.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News