Moody's a anunţat că va evalua Franţa în următoarele trei luni şi ar putea atribui o perspectivă negativă ratingului ţării, dacă costurile necesare pentru sprijinirea băncilor şi statelor cu probleme din zona euro pun presiuni prea mari pe buget.
Liderii UE discută măsuri de protejare a sistemului financiar european de un probabil default (intrare în insolvenţă) al Greciei. Printre aceste măsuri se numără o infuzie de capital în băncile cu expunere ridicată pe datoria de stat a Greciei, potrivit Mediafax.
Germania şi Franţa, cele mai puternice economii din zona euro, şi-au asumat rolul de principali susţinători ai unui plan care va fi prezentat la summit-ul UE de duminică şi ar trebui să reprezinte un pas important în direcţia soluţionării crizei.
Progresele Franţei în privinţa reformelor fiscale şi economice importante şi potenţialele evenimente adverse de pe pieţele financiare sau din economie vor fi luate în calcul în cadrul evaluării , notează Moody's într-un comunicat.
Moody's a atribuit în august perspectivă negativă şi ratingului Statelor Unite.
"Deteriorarea principalilor indicatori privind datoria şi potenţialul apariţiei unor noi expuneri exercită presiune pe perspectiva stabilă a ratingului Aaa al guvernului", notează agenţia.
Potrivit Moody's, Franţa are mai puţin "spaţiu de manevră" în privinţa finanţelor publice faţă de perioada care a urmat crizei din 2008.
În plus, Franţa ar putea fi nevoită să se confrunte cu alte chestiuni în următoarele luni, precum creşterea sprijinului acordat ţărilor cu probleme din zona euro şi sistemului bancar autohton, potrivit comunicatului.
De asemenea, guvernul francez ar trebui să dea dovadă de "progrese vizibile" în privinţa îmbunătăţirii sustenabilităţii datoriei de stat, a arătat agenţia.
Moody's notează că Franţa are cea mai slabă situaţie a datoriei de stat dintre ţările cu rating Aaa, însă serviciul datoriei este încă relativ mic în raport cu veniturile guvernului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu